strona główna

niedziela, 29 kwietnia 2012

BURACZANE BROWNE dla alergika :)

Czekoladowe ciacho...
Marzenie każdego alergika-cierpiętnika. ;))
Po cóż cierpieć?
PRAWIE wszystko da się wykonać, zastąpić, wymyślić...
Dziś na "ruszt" wrzuciliśmy wilgotne, czekoladowe browne.
Po naszemu. Bez mąki, bez cukru, bez kakao, bezmlecznie.
Mrrrrrau... rozpływa się w ustach
:)


Składniki:
buraki (ok 500g)
jajka (4 szt)
daktyle suszone (12 szt)
orzechy (dowolne, 50g)- można zastąpić mąką np. z prosa
migdały (100g) - można zastąpić mąką 
ksylitol 3 łyżki
karob 4 łyżki
masło klarowane (uzyskane z kostki masła nieklarowanego 300 gramowej)
proszek do pieczenia (ekologiczny, 2 łyżeczki)


Wykonanie:
Buraczki ugotuj na parze lub upiecz. Ostudzone obierz ze skórki i zmiksuj. Orzechy i migdały zmiel na "grubą" makę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Daktyle zmiel na masę. Masło sklaruj, dodaj doń karob i daktyle. Żółtka jaj utrzyj z ksylitolem. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek wsyp mąkę migdałowo-orzechową, dodaj karobowe masło i wymieszaj. Delikatnie połącz z białkami i wylej na wysmarowaną masłem blaszkę.
Piecz około 45 minut. Ciacho ma być "mokre" ze spieczonymi brzegami.
Krój dopiero po wystygnięciu.
Możesz podać z polewą z mleka kokosowego. :)
Ciao!




sobota, 28 kwietnia 2012

ZDROWA CHAŁWA DOMOWA

Długo myślałam jak tu zostać przemytnikiem sezamu w diecie Dziecięcia.
Niestety sezam w postaci "po bożemu" nie wchodzi...
a sezamki się przejadły.
:(
Sezam - niedoceniane źródło białka ( aż 20 g w 100 gramach produktu!!!). 
Szukasz białka w mleku? 3 gramy... W jogurcie? 3 gramy. W białym serku? 14 gram. 
Sezam ma tyle białka w 100 gramach co wołowina i inne mięsa czerwone, drób, wątróbki wołowe i drobiowe, makrela, sardele, okoń, dorsz i śledzie...
Wapń? W porcji sezamu jest go 10 razy więcej niż w takiej samej porcji mleka...
Jeśli dodamy doń owoce goji mamy już prawie eliksir zdrowia i młodości.
:)


Składniki:
sezam niełuskany (100 g)
ksylitol (słód ryżowy lub daktylowy itp)
owoce goji (garść, opcjonalnie)

Wykonanie:
Sezam delikatnie podpraż na suchej patelni (uwaga by się nie zarumienił, bo będzie gorzki!), zmiksuj na pastę z drobinkami (w maszynce do mięsa, wyciskarce ślimakowej lub w młynku). Zmiel jagody goji, dodaj słodu do smaku (u mnie 3 łyżki stopionego na patelni ksylitolu).
Wymieszaj, nadaj wybrany kształt masie i schłodź w folii w lodówce.
Gotowe!
:)

Zdjęcie chałwy przed schłodzeniem. Po schłodzeniu jest bardziej zwarta.
Ciao!




piątek, 27 kwietnia 2012

PASTA do CHLEBA z kaszą gryczaną.

Nie lubisz gryczanki (nie mylić z Tymi z dużej litery i bez "z";))?
To, że warto polubić wiadomo nie od dziś.
Kasza jest bardzo zdrowa.
Nie będę jednak zachęcać.

Charakterystyczny smak kasza gryczana osiąga dzięki paleniu (prażeniu) ziaren. Wypróbuj do pasty również tej niepalonej. Smak będzie zupełnie inny. 
Dziś kasza w niebanalnej postaci - pasty do pieczywa lub jako dip.
:)


Składniki:
kasza gryczana (ugotowana na sypko i ostudzona - nieduża miseczka)
ogórek konserwowy (1-2 szt.)
majonez (najlepiej domowy, opcjonalnie)
czosnek
sól
pieprz
koperek świeży
oliwa z orzechów włoskich (nierafinowana)
słód daktylowy (ewentualnie miód)

Wykonanie:
Kaszę zmiksuj z ogórkami, dodaj do smaku czosnku (niewiele),
soli, pieprzu i słodu, kapkę oliwy i ewentualnie łyżeczkę majonezu. Wsyp pokrojony koperek.
Nie jest to najzdrowsza pasta w moim domu (dodatek konserwowych ogórków), ale za to pyszna. :)
Orzechowo-koperkowa, lekko słodko-kwaśna, z nutą czosnku i pieprzu.
Smacznego!
:)


czwartek, 26 kwietnia 2012

ANANASOWE ŻELKI DOMOWE :)

Żelki domowe się sprawdzają.
Wyglądają bosko, smakują bardzo przyjemnie a wyrzutów sumienia brak. ;)
Bez cukru, bez chemii za to z przyjemnością.
:)


Składniki:
świeży ananas (1 szklanka zmiksowanego musu)
agar agar
kurkuma
imbir świeży (opcjonalnie)
ksylitol lub np syrop z agawy (opcjonalnie)

Wykonanie:
Mus z ananasa wlej do garnka i zagotuj z kilkoma plasterkami świeżego imbiru i szczyptą kurkumy (możesz dodać ksylitol lub syrop jeśli Twój ananas nie był wystarczająco słodki). 
Wsyp 3 łyżeczki agaru, wymieszaj, chwilkę pogotuj i zdejmij z ognia. Wyjmij imbir i wlej masę do silikonowych foremek na czekoladki.
Ostudź
(niekoniecznie w lodówce, agar agar zastyga również w temperaturze pokojowej).


Smacznego!
:)

środa, 25 kwietnia 2012

HUMMUS z czosnkiem niedźwiedzim

Zróbmy sobie hummus, rzekła.
I uczyniła.
Spróbowała.
Zwyczajny.
Jakiś.
Pęczek czosnku niedźwiedziego schwyciła.
Bzzzzz.
I już taki zwyczajny nie był...
;)))


Składniki:
ciecierzyca (400 g)
tahini (lub sezam do zmielenia)
cytryna
sól
czosnek
oliwa z oliwek
czosnek niedźwiedzi

Wykonanie:
Skorzystaj z przepisu tutaj.
Następnie pokrój na nieduże kawałki pół pęczka czosnku niedźwiedziego, 
dodaj do hummusu i zmiksuj.
Pasta nabierze ciekawego czosnkowego - trawiastego, bardzo świeżego smaku.


Smacznego!
:)



piątek, 20 kwietnia 2012

DOMOWE MLECZKO PTASIE - dla alergika i nie tylko :)

Absolutny hit tygodnia!
Nie dość że finału nawet nie dotrwały
i w czekoladzie nie zdążyły się zanurzyć,
 to jeszcze na "sesję zdjęciową" zostały mi tylko dwie sztuki schwycone w ostatniej chwili...!
Aaaaaa!
;)


Składniki:
mleko kokosowe (duża puszka, eko)
agar agar (2 łyżeczki)
syrop z agawy (2-3 łyżki)

Wykonanie:
Mleczko kokosowe zagotuj z agarem i syropem do smaku (ok 2-3 łyżki).
Przelej do foremek na czekoladki.
Po schłodzeniu są gotowe.
Smacznego!


ps. Jeśli chcesz zanurzyć "ptaśki" w zdrowej czekoladzie, użyj przepisu na polewę do ciasta. Ogranicz jedynie ilość kaszy jaglanej -  spróbuj od dodania 1 łyżeczki zamiast 1 łyżki. :)
(przepis na polewę)

Ciao!

czwartek, 19 kwietnia 2012

NAPÓJ z POKRZYW :)

Już nam wyrosła w ogródku, tu i ówdzie. 
Nieeee, w tym roku nie będziemy już tak niemądrzy by z nią walczyć, wyrywać, nie lubić!
Młodziutkie, świeże, kłujące listeczki dały nam wspaniały sok...
Pokrzywa na wiosnę?
Ponoć to jeden z najzdrowszych jej darów, zwłaszcza dla dzieci. 
Na zdrowie!


Składniki:
pęczek świeżej pokrzywy
cytryna
syrop klonowy lub miód
woda

Wykonanie:
Pokrzywę przepłucz i wyciśnij z niej sok w wyciskarce ślimakowej (tzw. maszyna Gersona).
Jeśli takiej nie posiadasz zmiksuj pokrzywę i przetrzyj przez sito (chyba, że Tobie lub Twojej latorośli nie przeszkadzają "paproszki";))
Dodaj ciepłą wodę, cytrynę i słód do smaku.


I już!
Nawet niezłe!
:)

środa, 18 kwietnia 2012

SERNIK na zimno PINAKOLADA, dla alergika

No i pycha!!!
Słodki, delikatny, kokosowy spód w towarzystwie rześkiej nuty ananasa 
z dodatkiem pikanterii świeżego imbiru...
To jest coś!

:D


Składniki:
świeży ananas
świeży imbir (ok 1cm - wg smaku)
syrop z agawy
mleko kokosowe (duża puszka, eko)
agar agar


Wykonanie:
Bardzo dojrzałego, świeżego ananasa obierz i zmiksuj z imbirem i syropem do smaku (w sumie około 3 szklanek musu). Wlej pulpę do garnka i podgrzej. Dodaj 2 łyżeczki agaru i doprowadź do wrzenia.
Zdejmij z ognia, ostudź i umieść w docelowej foremce w lodówce.
Mleko kokosowe zagotuj z syropem z agawy (ilość wg smaku, u mnie ok 2, 3 łyżek), dodaj 2 łyżeczki agaru i ostudź. Wlej mleczko na masę ananasową i ostudź całość w lodówce.


Oczywiście jeśli korzystasz ze zwykłej tortownicy lub formy nie zakładającej możliwości 
odwrócenia ciasta, wlej masy w odwrotnej kolejności tak, by kokos był na dole.
Smacznego!
:)


poniedziałek, 16 kwietnia 2012

ZDROWE CIASTO od SERCA :)

Bezglutenowe? 
To to za mało, bo bezglutenowe są też mixy, pełne dziwnych dodatków, 
do których się dotąd nie mogłam przekonać (i chyba nie zamierzam). 
Ono jest JAGLANO-GRYCZANE. Czyli mega zdrowe. :)
Bez cukru! Za to z ksylitolem, 
którego zdrowotne właściwości są znane coraz szerszemu gronu.
Czekoladowe?
Pewnie!
Bez uzależniającego kakao, za to z karobem.
Do tego zapach cynamonu i jabłek.
Mrrrrrau.
;)




Składniki:
mąka gryczana (1/2 szklanki)
mąka z prosa (3/4 szklanki)
jajka (4szt.)
karob (1 łyżka)
olej nierafinowany (3/4szklanki)
migdały
jabłka
cynamon
płatki migdałów
proszek do pieczenia (2 łyżeczki, eko)
wanilia (eko)
ksylitol (zależnie od preferencji smakowych, ok 1/2 szklanki)




Wykonanie:
Zmiksuj jaja z olejem, ksylitolem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Podziel ciasto na 2 części. Do jednej wsyp płaską łyżeczkę cynamonu i 4 łyżki płatków migdałowych, wlej do foremki i włóż do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni, na krótką chwilę, by ciasto podrosło trochę i "ścięło się". W tym czasie do drugiej połowy ciasta dodaj karob i wanilię i pokrój jabłko w cieniutkie plastry.
Wyjmij foremkę z piekarnika, wyłóż na niej jabłka, posyp je cynamonem, wylej na wierzch drugą część ciasta i szybko włóż z powrotem do piekarnika. Piecz ok 45 minut.




Teraz zrób czekoladę-bez-czekolady, w mniejszej ilości, do posmarowania ciasta.
(2 łyżki klarowanego masła, dwie łyżki karobu, dwie łyżki ksylitolu, 1 kopiasta łyżka ugotowanej kaszy jaglanej - podgrzej, zmiksuj i gotowe).


Zanim polejesz ciasto masą czekoladową możesz je jeszcze nasączyć, 
bowiem jest dość "gęste" (łyżka cytryny, łyżka wody, trochę ksylitolu - wymieszaj i polej ciasto z każdej strony).
Teraz czekolada, ozdoby, i już!


Smacznego!






Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi z fajnego bloga. Polecam!
:)

sobota, 14 kwietnia 2012

MANGO LASSI - w wersji wegańskiej

Klasyczne mango lassi jest nie do podrobienia.
Orzeźwiające i jednocześnie słodkie, z aromatyczną nutą kardamonu.
Z powodu eliminacji nabiału nasze mango lassi nie jest tak kremowe (-słodkie mleko)
i kwaskowe (-jogurt).
Jest natomiast skrzyżowaniem powyższego z pinakoladą. ;)
Całkiem niezłe!
Spróbuj!


Składniki:
bardzo dojrzałe mango (2 szt.)
mleko kokosowe (1 puszka)
mleko ryżowe
kardamon zielony
świeża mięta do przybrania
cytryna i ksylitol do "oszronienia" szklanki


Wykonanie:

Mango zmiksuj na gładką masę z mlekiem kokosowym i dodatkiem mleka ryżowego. 
Proporcje wypróbuj wg swojego smaku. 
Z mlekiem kokosowym koktajl będzie gęściejszy 
(w tej wersji radzę dodać trochę soku z limonki lub cytryny) , 
za to z większym dodatkiem mleka ryżowego będzie mniej... kokosowy! ;))
Dodaj kilka ziaren utartego kardamonu, kilka kostek lodu i zmiksuj.
Oczywiście jeśli chcesz, możesz osłodzić do smaku, 
choć dojrzałe mango powinno być wystarczająco słodkie.
Voila!
Pycha.
:)


ps. szron na szklance osiągniesz w następujący sposób: odwróć szkło do góry dnem i zamocz jego brzegi w soku cytrynowym, a następnie w ksylitolu (cukrze) .
I jest.
Ciao!

wtorek, 10 kwietnia 2012

SEREK bez SERA czyli wegański twarożek ;)

Ten serek jest po prostu pyszny!
Delikatny, bielusieńki, lekki i roślinny.
Migdały.
Domowy chleb.
Samo zdrowie.
"Serek" wegański to nic innego jak pesto z migdałów, 
doprawione tak, by cieszyło nasze kubki smakowe.
Doskonała alternatywa dla tych którzy nabiału nie jedzą lub go ograniczają.
Spróbujcie!
:)


Składniki:
migdały (2 szklanki)
cytryna
sól
czosnek
oliwa z oliwek (szlachetna, nierafinowana)
woda


Wykonanie:
Migdały zalej wodą i odstaw na 24 godziny.
Odsącz, zmiksuj z sokiem z cytryny dolewając powolutku wodę. Ilość wody zależy od tego jaką konsystencję twarożku chcesz osiągnąć.
Dodaj ok. 5 łyżek szlachetnej oliwy z oliwek, sól do smaku i czosnek (jeśli lubisz).
Serek będzie miał posmak oliwy której użyjesz. Zupełnie inaczej będzie smakował z olejem słonecznikowym. Pamiętaj by stosowane przez Ciebie oleje były nierafinowane i dobrej jakości. 


Smacznego! 
:)

sobota, 7 kwietnia 2012

PASCHA BEZ SERA - czyli wegańskie "herezje" Wielkanocne ;))

Trochę było z nią zachodu...
Ale jest.
Smaczna, migdałowo - kokosowa, lekko zmrożona, 
z żurawiną lub innymi ulubionymi bakaliami.
Bez nabiału i bez cukru.
Spróbujcie.
:)

Pascha wegańska przed zmrożeniem.
Składniki:
migdały (1 szklanka)
cytryna (kilka kropel, do smaku)
ksylitol (do smaku, ok. 3 łyżek)
olej kokosowy (5-6 łyżek)
mączka guarowa (niekoniecznie, 1 łyżeczka)
agar agar (1łyżeczka)
esencja waniliowa (eko)
bakalie niesiarkowane (u nas żurawina, płatki migdałów)

Wykonanie:
Migdały bez skórek namocz na noc (min. 12 godz.). Wodę odlej i dodaj cytrynę. Zmiksuj z niewielkim dodatkiem wody. W 1/3 szklanki wody rozpuść agar i ciągle mieszając gotuj kilka minut. Ostudź i dodaj do zmielonych migdałów, dołóż ksylitol, esencję waniliową do smaku, posyp mączką guarową i  i zmiksuj na najgładszą jaką Ci się uda osiągnąć masę. Dodaj bakalie. Ułóż delikatnie dowolny kształt na talerzu i schłodź w zamrażarce. Jeśli chcesz ją kroić, musi być minimum średnio zmrożona.
Gotowe!
:)



Smacznego!


piątek, 6 kwietnia 2012

FESTIWAL ŚLEDZIA - NA POMARAŃCZOWO, czyli z nutką orientu :)

Ten przepis na śledzie jest najprostszy z prostych.
Poza namoczeniem śledzi w wodzie nie wymaga ani szczególnego zachodu ani też nadzwyczajnych składników.
I bardzo przyjemny w smaku.
:)


Składniki:
śledzie matiasy (4 szt.)
majonez (najlepiej domowy)
ketchup (najlepiej domowy)
cytryna lub ocet jabłkowy ("żywy")
pasta sambal oelek (lub inna pikantna pasta chili, lub świeże chili)
czosnek


Wykonanie:

Śledzie mocz kilka godzin w wodzie (zmień ją przynajmniej raz).
Jeśli w smaku nie są za słone, pokrój je na wygodne kęsy skrop cytryną lub octem i odstaw.
Połącz dwie lub trzy części majonezu i jedną ketchupu, dopraw pastą chili i czosnkiem.
Połącz ze śledziami i odstaw na kilka godzin.
Smacznego!
:)



FESTIWAL ŚLEDZIA W KOLORZE FUKSJI :)

Śledź w postaci bardzo lubianej przez wielu moich gości.
Chrupiące słodkie buraki,
słony śledź
i ziemniaki z jajem.
Idealny balans smaków.
I ten kolor!
:)


Składniki:
śledź w oleju (ok 5 szt.)
buraki (ok. 3 szt.)
ziemniaki (ok. 4 szt)
jaja (3 szt., można pominąć)
chrzan (2 łyżeczki)
cytryna
cebula
majonez (najlepiej domowy)

Wykonanie:
Śledzie i cebulę pokrój drobno, wymieszaj razem i skrop obficie cytryną. Odstaw do lodówki.
Ugotuj buraki ( al dente ), ziemniaki w mundurkach (osobno) i jajka.
Następnie pokrój wszystko w kostkę i wymieszaj z chrzanem i majonezem. Dodaj śledzie.
Po schłodzeniu podawaj.
Smacznego! 
:)


FESTIWAL ŚLEDZIA - TRADYCYJNY - najlepszy przepis babci :)

Do śledzi trzeba dorosnąć.
Do śledzi trzeba się przekonać.
Niewątpliwie.
Wszystkie dotąd były za słone, i nudne w smaku...
A jednak.
Miłość do śledzia nadeszła z wiekiem. 
;))

Ten przepis jest bardzo tradycyjny. Zawiera jednak drobny element... 
który zdecydowanie odróżnia go od innych.


Składniki:
śledzie matiasy (ok 6 szt.)
cebula (2 szt.)
olej nierafinowany (ja użyłam słonecznikowego)
pieprz grubo mielony
ksylitol lub cukier (np brązowy muscovado)


Wykonanie:
Śledzie mocz kilka godzin w wodzie (zmieniam ją przynajmniej raz).
Jeśli w smaku nie są za słone, możesz zaczynać. :)
Pokrój je na dowolne kawałki (łatwe do ułożenia w słoju).
Pokrój cebulę na półksiężyce.
Układaj w słoju warstwę śledzia, posypuj obficie cukrem, pieprzem, posypuj cebulą i tak aż do napełnienia słoja.
Zalej całość olejem (włóż nóż przyściankach słoja by napełnić go do samego dna). Od jego jakości oraz pochodzenia będzie zależał smak Twoich śledzi.
Najlepsze od następnego dnia!
;)


Smacznego!
:)


FESTIWAL ŚLEDZIA - NA BIAŁO, w sosie prawie tatarskim :)

Łagodniejsze w smaku od tradycyjnych,
słodko - kwaśne,
w smakowitej sałatce a la sos tatarski.
:)


Składniki:
śledzie matiasy (ok 5 szt.)
jabłko
cebula
ogórki konserwowe
czosnek
cytryna (lub ocet jabłkowy)
majonez (najlepiej domowy)
musztarda dijon
ksylitol lub cukier


Wykonanie:

Śledzie mocz kilka godzin w wodzie (zmień ją przynajmniej raz).
Jeśli w smaku nie są za słone, pokrój je na drobne kawałki skrop cytryną lub octem i odstaw. 
Cebulę, ogórek, jabłko również pokrój dość drobno, wymieszaj z dowolną ilością majonezu, łyżeczką musztardy dijon oraz czosnkiem i dopraw do smaku cytryną i słodzikiem.
Dodaj śledzie.
Gotowe! 
Najlepsze następnego dnia.
:)

Smacznego!

FESTIWAL ŚLEDZIA - NA CZERWONO czyli ŚRÓDZIEMNOMORSKIE INSPIRACJE ;)

Pierwsza śledziowa propozycja jest idealna dla smakoszy kuchni śródziemnomorskiej.
Porcja ryby obficie okraszona esencjonalnymi pomidorami duszonymi z czosnkiem i bazylią na smakowitej oliwie z oliwek.
Pyszności!


Składniki:
śledzie (matiasy - dowolna ilość, u mnie 5 szt.)
cebula (2 szt.)
cytryna lub ocet (żywy, naturalny np. jabłkowy)
pomidory (świeże, lub z przetworów)
czosnek
chili (opcjonalnie)
bazylia świeża
oregano
oliwa z oliwek
sól
słodzik (ksylitol, stewia, cukier)


Wykonanie:
Śledzie namocz w wodzie najlepiej na całą noc, lub co najmniej kilka godzin. W tym czasie zmień wodę przynajmniej raz.
Następnie pokrój w dowolne kawałki, skrop obficie cytryną lub octem i posyp słodzikiem.
Teraz możesz już przystąpić do sporządzania "okrasy" śledziowej. Pokrój w półkążki cebulę i podduś na oliwie z chili (opcjonalnie). Dodaj czosnek, wlej kilka łyżek octu (cytryny), dołóż pomidory (bez skórki, duże kawałki), oregano, podduś. Dopraw do smaku cukrem i solą oraz pieprzem (słodko - kwaśno - czosnkowo - bazyliowe). 
Wymieszaj ze śledziem i świeżą bazylią.
Odstaw do "przegryzienia się smaków".
Smacznego!
:)


czwartek, 5 kwietnia 2012

PASCHA WIELKANOCNA LODOWA - prawie TRADYCYJNA ;)

W czasach kiedy jeszcze jedliśmy nabiał w ilościach iście przemysłowych ;)),
ta pascha była naszą ulubioną.
Trochę za nią tęsknimy... :/
Maślana, waniliowa z dodatkiem wielu bakalii ale przede wszystkim... ZMROŻONA!
Pyszny serowy deser lodowy.
Polecam wszystkim fanom nabiałowych odświętnych deserów, zwłaszcza że jest naprawdę bardzo prosta w wykonaniu i smakowita.
A nasza pascha w tym roku będzie stu procentowo "heretycka"... czyli bez nabiału.
;))


Składniki:
ser twarogowy (zdrowszy kozi niż krowi, około 1 kg)
masło (kostka)
dowolne bakalie
słodzik (cukier, ksylitol lub stewia)
wanilia

Wykonanie:
Bakalie należy namoczyć (najlepiej na noc), następnie rozdrobnić do ulubionej wielkości.
Ser zmiksować z masłem, cukrem (do smaku) i wanilią na gładką masę (jeśli ser jest bardzo suchy można dodać odrobinkę wody). Wrzucić bakalie. Całość przełożyć do misy wyścielonej gazą i ozdobami z bakalii, nastepnie włożyć na zamrażarki.
Można używać w dowolnym stadium zmrożenia (lekkie lub całkowite).
Smacznego!
Zjedzcie ją tym razem za nas!

Smakoterapia życzy Wam Spokojnych, Ciepłych i Radosnych, 
Najsmaczniejszych Świąt Wielkanocnych!!!


:)