środa, 25 maja 2011

HUMMUS TRADYCYJNY


Hummus

Pyszną pastę z ciecierzycy o arabskim rodowodzie każdy może przygotować sam w domu.
W wersji bardziej czasochłonnej i z pewnością zdrowszej, suszoną ciecierzycę należy namoczyć na noc, następnie ugotować do miękkości (min 1 godz.) 
W wersji ekspresowej posiłkujemy się ciecierzycą z puszki.

Składniki:
ciecierzyca (1 puszka lub 200g suszonej - ugotowanej)
Tahini (2 łyżki) (pasta z sezamu - można zmiksować samemu)
cytryna wg smaku (sok z  ok. 1/2-1szt.)
czosnek 1 ząbek
oliwa z oliwek (ok 3 łyżek)
woda jeśli pasta bedzie zbyt gęsta
sól
papryka chili (opcjonalnie, płatki lub cala suszona chili)

Wykonanie:
Wszystkie składniki miksyjemy na gładką masę. Możemy podawać z pitą, lub z warzywami pociętymi w słupki (surowe warzywa jemy raczej w miesiącach ciepłych)
Smacznego.
:)


3 komentarze:

  1. Żeby hummus był oryginalnie arabski (czy choćby palestyńsko-izraelski)należy doprawić go kuminem nie chili :) Pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne. Ja dodałam garść rukoli i zielonej pietruszki. Kombinować trzeba :) Dziękuję Tobie za wszystkie przepisy, są boskie! Od tygodnia jestem na Twoim blogu codziennie...czuję się jak pirat odnajdujący coraz większe skarby!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.