Frytki.
Ukochane danie niemal wszystkich Dzieciaków.
Młodego też.
Dziś testujemy "marchwiofryty" z ziołowym aromatem.
Nasze są lekko al dente (młody nie znosi miękkich warzyw).
Wypróbujcie.
:)
Składniki:
marchew
majeranek
kolendra (nasiona mielone)
sól (opcjonalnie)
olej kokosowy
Wykonanie:
Marchew umyj, obierz, pokrój w słupki i umieść w naczyniu do zapiekania. Posyp suto ziołami, okraś niewielką ilością oleju kokosowego.
Piecz w temperaturze 175 stopni około 45 minut.
Sprawdzaj miękkość i wybierz twardość (miękkość) jaka Ci odpowiada.
Gotowe!
Ciao!
:)
frytki chyba można z wszystkiego zrobić jak się chce;) ja do tej pory robilam z cukinii i selera
OdpowiedzUsuńSuper! Z selera to wiadomo. Ale z cukini??? Zdradź coś Monika. Ściski! :)
UsuńWyglądają jak ziemniaczane, a pewnie są dużo zdrowsze :) trzeba spróbować
OdpowiedzUsuńNa pewno są inne. Słodkie, o zupełnie innej konsystencji. Faaajneee! :) Ale wiadomo.. co kto lubi! Pozdrawiam. :)
UsuńOoo taka zdrowsza wersja frytek- mnie pasuje !
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo samcznie i zdrowo :)
Na pewno wypróbuje !
Próbuj PinkAlice. Pieczone warzywa to cudeńka. Zwłaszcza słodkie. Cukier się krystalizuje, są słodkie jak by je ktoś polał miodem.... Ale jak mniemam od jakości warzywa też wiele zależy. Pozdrawiam! :)
UsuńŚwietne! Na pewno zrobię:)
OdpowiedzUsuńNa zdrówko, Monia! :)
Usuńkapitalny pomysł! a jak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDzięki Elu! Ściski gorące! :)
UsuńBoże Iwonko....jesteś objawieniem !!!! Śledzę już Twoje przepisy od dawna, ale nigdy nie próbowałem ich robić....gdy od dwóch miesięcy je stosuję zrzuciłem już 10 kilo....NIESAMOWITE !!!! Smaczne, zdrowe, syte i....dietetyczne :)
OdpowiedzUsuńO retyyyy....! ;) pozdrawiam! :)
UsuńJestem tu absolutnie nowy i początkujący. Czy mam rozumieć , że frytki pieczemy na niewielkiej ilości oleju kokosowego? Innego oleju w przepisie nie znalazłem. A może źle zrozumiałem?
OdpowiedzUsuńTak, może to być olej kokosowy, ale może być też dowolny inny olej byle nie rafinowany. Każdy olej nada potrawie inny smak (poza rafinowanym, on nie ma smaku i aromatu :/ ). Warto warzywa wymieszać z ziołami i olejem bardzo dokładnie a potem upiec. :) Pozdrawiam! :)
UsuńDzięki za wyjaśnienia.Na pewno zastosuję:)Pozdrawiam:).
Usuń:)))
Usuń