Strona przeniesiona:
smakoterapia.pl
smakoterapia.pl
Zdrowe przepisy oraz KULINARNA AKADEMIA SMAKOTERAPII dla dzieci i dorosłych. Inspiracje i poszukiwania: dietetyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, odżywianie według pięciu przemian, C. Diolosa, Ajurweda, naturalne odżywianie, wegetarianizm, weganizm, slow food, alergie, mały alergik, dieta bez cukru, dieta bezmleczna, dieta bezglutenowa, dieta dr Budwig ... itd
Może zadam głupie pytanie ale co oznaczają literki: O, Z, M, W D...
OdpowiedzUsuńJuż uzupełniam w opisie.
UsuńUściski!
:)))
Ja nie wychładzałam się latem, nie jadłam lodów i prawie co dzień był ciepły obiad a choróbsko mnie złapało :( ale już jest lepiej :)
OdpowiedzUsuńSuper zupka chyba wypróbuję :D
Zupa super , jak z miesem to bym polecila kosci wolowe szpikowe . w przemianie ziemi. Sa rozgrzewajace .
OdpowiedzUsuńKurczak dziala wychladzajaco i na jesien nie jest polecany.
Kosci trzeba gotowac dlugo , co najmniej 2 godziny.
rosół na drobiowy ma naukowo udowodnione działanie lecznicze:
OdpowiedzUsuńjest w nim dużo cysteiny, która ma działanie podobne do leku acetylcysteiny, której działanie polega na rozrzedaniu i odkrztuszaniu śluzu w drogach oddechowych. Laboratoryjnie potwierdzono także jego działanie przeiwzapalne.
dietetyczka i technolożka żywności pozdrawia.
taki aromatyczny bulion, prawda? to już kilka lat, od kiedy obiecuję sobie zastosowanie zasad KPC - ale ze mnie leń. zerwę w ogrodzie lubczyk i może uda się z zupą mocy. przyda się, bo coś podejrzanie marznę, gdy inni domownicy całkiem rozgrzani... pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńz mięs również polecam wołowinę
OdpowiedzUsuńKuchnia Pięciu Przemian to moja codzienność od ok. 19 a może i 20 lat Zaczynałam z książką -CHINY KUCHNIA TAJEMNICE MEDYCYNY- Diolosa Claude, tłum.Marek Kamus i Anny Czelej tą pierwsza wegetariańską,a przede wszystkim byłam w Tęczowej dolinie i zobaczyłam na żywo Tadzia i Tomka jak gotują
OdpowiedzUsuńczy tą zupę gotuje się codziennie od nowa czy też dorzucamy do niej składniki ?
OdpowiedzUsuńGotujemy raz i pijemy codziennie po 1 litrze. :)
Usuńa jakiś czas zachować między tym kolejnym wrzucaniem składników?
OdpowiedzUsuńNie ma to znaczenia (chyba). ;)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńCzy ważna jest kolejność dodawania składników? Czy jeśli jej nie przestrzegamy to zupa nie ma mocy?
Tak wygląda kuchnia PP. Kolejność jest clou. Wypróbuj. Znawcy twierdzą, że tak przygotowane potrawy naprawdę różnią się smakiem i są wyśmienite.
UsuńUściski!
:))
Brzmi fascynująco, a że ja cały czas jestem zmarznięta, to jak tylko odzyskam kuchnię, to włączam mały płomyk i gotuję:)
OdpowiedzUsuń28 dni? Oj, nie tyle bym nie wytrzymała na pewno. Jeśli już to tylko wersja 'z uszczuploną mocą' ;p
OdpowiedzUsuńU nas zupa b.na czasie, bo akurat mamy pierwszą infekcję przedszkolną.Podchodzę do produkcji pierwszy raz i ciężko mi dociec właściwych proporcji. Takiego oleju kokosowego np.trzeba dodać łyżkę czy pół litra? ;) To samo z innymi nieokreślonymi ilościowo składnikami. Pomożesz?
OdpowiedzUsuńIw, jakieś fajne pomysły na zagospodarowanie warzyw z zupy?
OdpowiedzUsuńIw, jakieś fajne pomysły na zagospodarowanie warzyw z zupy?
OdpowiedzUsuńIm dłużej gotujemy warzywa, tym mniej z nich samych pożytku. To co dla nas ważne jest w wywarze. :)
UsuńUściski!
:)))
W kuchni 5 przemian kolejność dodawania składników jest ważna, medycyna chińska zaleca gotowania z wykorzystaniem 5 smaków podporządkowanym kolejnym przemianom. Smaki:kwaśny (przemiana drzewa), gorzki (ognia),słodki (ziemi), ostry(metalu) i słony (wody). Przemiany przechodzą jedna w drugą, podobnie przepływa też energia w narządach, które są również przyporządkowany kolejnym przemianom. Dodając w kolejności składniki sprawiamy,że potrawy są zrównoważone, a równowaga jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.Warto wspomnieć,że przemianom odpowiadają poszczególne narządy, np. ogień (serce,jelito cienkie). Polecam książkę: Odżywianie według Pięciu Przemian Barbary Temelie.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZupka obłędnie pyszna !
OdpowiedzUsuńDziś mam w planie gotować, kupiłam wszystkie składniki i niedługo działam :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam i cała rodzina zajada się bezopamiętania, łącznie z 2latkiem. Dodałam kawałek wołowego z kością, ale myślę, że te wszystkie dodatki typu imbir, kurkuma, zioła...swoje robią.
OdpowiedzUsuńBez dwóch zdań zupa mocy u nas od wczoraj wypiera klasyczny rosół z kury.
Dzięki! Aga
indyka w pierwszej przemianie metalu (M, wraz z selerem, pietruszką i suszonym grzybem). Czegoś tu nie rozumiem: pierwsza przemiana metalu nie ma takich składników. Składniki te są w drugiej przemianie ziemi więc nie wiem kiedy dodać tego indyka?
OdpowiedzUsuńPozdr Beata
Już poprawiłam! Błąd z powodu usunięcia innej informacji.
UsuńUściski!
:)
witam :-)
OdpowiedzUsuńWłasnie ugotowałam zupe mocy! Wyszła cudnie aromatyczna i baaaardzo smaczna :-) Podam oczywiście z kasza jaglaną, pokrojoną marcheweczką z zupy i natką!
Dziękuję za przepis, teraz to żadno przeziębienie nas nie dopadnie :)
Pozdrawiam
Olga
Do mama Misi i Lucusia:
OdpowiedzUsuńczas pomiędzy dodaniem składników w poszczególnych smakach powinien wynosić ok. 2 minut, tzn. dodajesz np. marchewkę w przemianie Ziemi, mieszasz zupę i za 2 minuty dodajesz produkty w przemianie Metalu
Domi
Witam, trudno mi znaleść świeży lubczyk i inne zioła, można suszone dodać?
OdpowiedzUsuńczy jezeli dziecko ma uczulenie na seler to mozna go poprostu nie dodac do tej zupy czy nalezy cos w zamian dołozyc ?
OdpowiedzUsuńZupa cud, miód :) Podeszłam do gotowania trochę bardziej na luzie niż sugeruje to rygor pięciu przemian - może dlatego, że pierwszy raz robiłam coś w tym klimacie. Nie miałam daktyli i lukrecji, użyłam tylko suszonych ziół. Trzymałam się jednak kolejności dodawania składników (pomijając tylko brakujące produkty) i braku pośpiechu w gotowaniu - pozwoliłam zupie dojrzeć przez ponad 4 godziny. Efekt zniewalający :) Będę z radością wracała do tego przepisu...
OdpowiedzUsuńA czy można krótko dla kompletnego laika w kwestiach pięciu przemian wyjaśnić: kurczaka (chciałabym jednak wersję mięsną) dodać w pierwszym obrocie, to znaczy kiedy? Czy bez kursu nie da rady? ;) Brak mi teraz czasu na dokształcanie, a taka zupka bardzo by się przydała, dziecię od paru tygodni walczy z wirusami...
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna. Wczoraj ugotowałam. Wszystkim smakuje (prosili: jeszcze):)
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki za przepis, z kuchnią 5 przemian stawiam dopiero pierwsze kroki, ale specjalista TCM pomógł mi nadzwyczajnie w problemach hormonalnych, więc jestem niezwykle zmotywowana:-) Będę do Ciebie zaglądać!
OdpowiedzUsuńojj smakowitość, właśnie ugotowałam po raz pierwszy ( u nas z indykiem) i to jest najlepszy "rosół" jaki jadłam/piłam :) a jeśli dodatkowo ma takie walory zdrowotne to suuuper :)
OdpowiedzUsuńWitam. A czy taki "rosół" można ugotować na kaczce wiejskiej "od baby" zamiast na kurczaku albo indyku?
OdpowiedzUsuńS.Korżawska z kolei podaje przepis na rosół energetyczny nasz staropolski jaki gotowały nasze prababcie - gotowany na kogucie kapłonie. Jak to się ma do tej zupy w/g pięciu przemian?
Pozdrawiam
Penelopa
mama dwójeczki alergików
Oczywiscie, kaczkę dodajemy w tej samej przemianie do kurczaka. Myślę ze wszystkie rosoły długo gotowane mają taką samą rolę. Nawet nasz typowy polski - nazywany był żydowską penicyliną. Działa! :)
Usuń