czwartek, 19 września 2013

PROSTA ZAPIEKANKA Z ZIEMNIACZANO - TWAROŻKOWA / WEGAŃSKA

Proste, pożywne, zaskakująco smaczne, 
zatem - godne polecenia.
Co to takiego?
Zapiekanka ziemniaczana zrobiona z dwóch głównych składników:
puree ziemniaczanego
oraz serka na bazie nerkowców.
Całość, zapieczona po pierzynką cebulowych krążków i przypraw, 
najbardziej zaskoczyła już na zimno, następnego dnia. 
Dała się wyjąć i jeść jak placek na zimno.
Została skonsumowana "w nawynosie" w pracy.
Też pysznie!
Smacznego!
:)

Kremowa konsystencja ciepłej zapiekanki
Składniki:
garnuszek puree ziemniaczanego
1/4 całości to serek nerkowcowy
kminek mielony,
czubryca 
cebula (dowolna ilość, na wierzch zapiekanki)
czosnek do środka zapiekanki lub tylko na wierzch (dowolna ilość, u nas 2-3 ząbki na wierzch, 1 do środka)
majeranek
50ml klarowanego masła w płynie lub oleju nierafinowanego o ulubionym smaku (lub np. ryżowego - jest bez smaku)
sól do smaku


Wykonanie:
Nerkowce namocz na noc i zmiksuj na kremowy serek (jeśli dysponujesz urządzeniem wysokoobrotowym zmiksuj bez namaczania z dodatkiem wody)
Ziemniaki ugotuj, utrzyj na puree, dodaj serek z nerkowców oraz sporo czubrycy do smaku i ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), sól, olej lub masło. Całość połącz, przełóż do natłuszczonej porządniej formy (u mnie szklana), wyrównaj powierzchnię zwilżonymi dłońmi, obłóż całą zapiekankę krążkami cebuli i plasterkami czosnku (dociśnij lekko), posyp czubrycą, majerankiem i zapiecz (czas pieczenia 30 minut do godziny w temperaturze 175 stopni [termoobieg], w zależności od oczekiwanego efektu. Dłużej pieczona zapiekanka zdehydrowała się znacznie i następnego dnia "wyjęła się" ze szklanego naczynia w całości).
Smacznego!
Ciao!
:)


10 komentarzy:

  1. No patrz - a ja dwa dni temu zrobiłam odpowiednik z tofu zamiast nerkowców :) Taki synchron.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmmniam:) Cudo! Niestety u nas nerkowce na czarnej liście:/ Jaka szkoda... Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  3. ten blog i przepisy są genialne!!! dziekuję, że dzielisz się z nami swoją wiedzę:)...zaczynam od podstaw ( kasza wg przepisu wyszła idealnie sypka i dobra w smaku!)a przepis na ptasie mleczko jest tak proste, że nawet ja tego nie zepsułam:D, mój niejadek był zachwycony! mam ochotę na więcej...jutro chlebek! pozdrawiam ciepło Anita

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wegański pomysł na idealne na jesień comfort food :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale łatwe, ale pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie jaką pojemność ma garnuszek?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam z samych nerkowców, ziemniaków, oleju i majeranku, ale i tak jest pyszne. Zostawiłam kawałek na jutro do pracy, zobaczymy jaki będzie na zimno. :) Z.

    OdpowiedzUsuń
  8. z braku nerkowcow zrobilam z glutkiem z siemienia mielonego+ przyprawy(gluten free) + cebulka smazona + pieczarki+ czosnek

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam. A jakie proporcje, do tej zapiekanki? Bo jak bezguście kulinarne nie bardzo wiem ile tego dać.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.