Z roku na rok coraz bardziej upraszczamy nasze przepisy na przetwory.
Dzisiejszy przepis został wypróbowany na thermomixie ale z powodzeniem możesz go przygotować bez tego urządzenia.
Boski truskawkowy zapach rozpłynął się w kuchni...
W zimie - aaaaach, to bedzie prawdziwa rozkosz.
:D
Składniki:
truskawki
(jeśli nie są wystarczająco słodkie - dodajemy max 100g ksylitolu na każdy 1 kg owoców lub wg smaku, albo miód)
Wykonanie:
Truskawki wrzuć do thermomixa (lub do garnka), doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 - 15 minut (jeśli nie są słodkie, dołóż ksylitol lub miód -> tenże po ugotowaniu i przestudzeniu masy). Następnie odlej "sok" truskawkowy na sitku, oddziel mus i w ten sposób osiągniesz dwa w jednym: sok zawekuj w małych buteleczkach lub słoikach (idealnie pyszny w zimie po rozcieńczeniu wodą), dżem - mus w słoiczkach. Wszystkie naczynia wyparz starannie i przelej spirytusem (nakrętki również). Przygotowane przetwory włóż do piekarnika i ogrzewaj stoponiowo do temperatury 120 stopni. Po 20 minutach wyjmij z piekarnia, dokręć porządnie wieczka i przykryj kocem. Po ostudzeniu przenieś przetwory w suche i ciemne miejsce.
Gotowe!
Smacznego!
:D
kocham truskawkowe przetwory:)
OdpowiedzUsuńCzy do gotowania truskawek potrzebna jest woda?
OdpowiedzUsuńJak wkładam je do piekarnika to mam nie dokręcać wieczek do końca?
OdpowiedzUsuńSmakoterapio jesteś niezastąpiona!
OdpowiedzUsuńrobi się :)
OdpowiedzUsuńDziś się właśnie zastanawiałam co można zrobić z truskawek na zimę.
OdpowiedzUsuńMam tylko jeszcze trzy pytania:
1. Do piekarnika wstawić zakręcone, niedokręcone czy w ogóle nie zakręcone słoiczki? U mnie w domu by zabezpieczyć słoiki zwykle się je gotowało, a nie wstawiało do piekarnika - stąd moje pytanie.
2. Czy zamiast miodu lub ksylitolu można ostatecznie dodać cukier?
3. Jeśli w ogóle nie dodam "cukru", to czy nie zepsuje się do zimy. Truskawki mają wyjątkową tendencję do pleśni, przynajmniej u mnie niezależnie co z nich zrobimy.