Czekoladowe ciacho...
Marzenie każdego alergika-cierpiętnika. ;))
Po cóż cierpieć?
PRAWIE wszystko da się wykonać, zastąpić, wymyślić...
Dziś na "ruszt" wrzuciliśmy wilgotne, czekoladowe browne.
Po naszemu. Bez mąki, bez cukru, bez kakao, bezmlecznie.
Mrrrrrau... rozpływa się w ustach
:)
Składniki:
Mrrrrrau... rozpływa się w ustach
:)
Składniki:
buraki (ok 500g)
jajka (4 szt)
daktyle suszone (12 szt)
orzechy (dowolne, 50g)- można zastąpić mąką np. z prosa
migdały (100g) - można zastąpić mąką
ksylitol 3 łyżki
karob 4 łyżki
masło klarowane (uzyskane z kostki masła nieklarowanego 300 gramowej)
proszek do pieczenia (ekologiczny, 2 łyżeczki)
Wykonanie:
Buraczki ugotuj na parze lub upiecz. Ostudzone obierz ze skórki i zmiksuj. Orzechy i migdały zmiel na "grubą" makę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Daktyle zmiel na masę. Masło sklaruj, dodaj doń karob i daktyle. Żółtka jaj utrzyj z ksylitolem. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek wsyp mąkę migdałowo-orzechową, dodaj karobowe masło i wymieszaj. Delikatnie połącz z białkami i wylej na wysmarowaną masłem blaszkę.
Piecz około 45 minut. Ciacho ma być "mokre" ze spieczonymi brzegami.
Krój dopiero po wystygnięciu.
Możesz podać z polewą z mleka kokosowego. :)
Ciao!
a jajka to dla alergika...?
OdpowiedzUsuńJajka, tak jak WSZYSTKO, mogą uczulać. Nas akurat nie uczulają. :) Na szczęście można je też zastąpić. Pozdrawiam Anonimowego/wą. :))
UsuńJaki ma śliczny kolor;)
OdpowiedzUsuń:) Moja A. twierdzi, że kolorek za bardzo "mięsny". ;) Ale rekompensata w smaku. :)
UsuńSuperowe! Szkoda, że z jajami, buuuuu...
OdpowiedzUsuńPatyska, banany zamiast jaj, albo siemię lniane + mąka np gryczana zamiast orzechów + skrobia. I już. :)
UsuńMam jedno pytanko- co, jeśli zupełnie pominę masło?
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia... nie próbowałam takiej wersji. Można je zastąpić zdrowym, nierafinowanym olejem, np słonecznikowym, orzechowym... Można też spróbować jego ilość znacznie zredukować. Spróbowałabym dać 1/2-1/3 szklanki oleju. Ale gwarancji na wynik nie dam. ;)) Pozdrawiam! :)
UsuńCiacho pycha, ja podałam z malinami:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie jak zrobić polewę kokosową?
Pozdrawiam serdecznie,
Ali
PS. Dziękuję za zdrowe i smaczne inspiracje kulinarne!
Witam Ali,
Usuńkremik kokosowy możesz zrobić tak jak ptasie mleczko (wpisz w wyszukiwarkę). Kiedy zastygnie będzie go można kroić. Jeśli ma być bardziej płynny zredukuj ilość agaru do 1/2 lub 1 łyzeczki. Będzie wówczas gęsty, kokosowy krem. Pozdrawiam.:)
Wielkie dzięki, spróbuję. Pozdrawiam, Ali
UsuńGdyby ktoś jednak chciał użyć cukru (brązowego;))zamiast ksylitolu i karobu, to jakiej ilości użyć?
OdpowiedzUsuńksylitol zastępuje cukier 1:1, czyli ilość cukru taka sama jak ksylitolu. Karob jest zastępnikiem kakao. Nie będzie "czekolady" z samego cukru brązowego. ;) Czyli karob lub kakao, ksylitol lub cukier. :) Pozdrawiam.
Usuńdzis upieklam -no, no musialam pokombinowac bo nie mialam wszystkich skladnikow -jutro posmakuja kolezanki i wydadza opinie -mnie osobiscie bardzo smakuje:)
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńwitaj
OdpowiedzUsuńa ja mam pytanie z takich składników tzn z tej ilości na ile osób wychodzi ciasto? :) przymierzam się do upieczenia dla mojej małej do przedszkola na urodzinki i nie wiem czy jedno wystarczy :) :)
pozdrawiam
O rety! strasznie trudne pytanie... boję się ze nie za boardzo mogę pomogę. Zwykle nie mierzę ciasta więc nie pamiętam jaką miało wysokość... foremka jest w kształcie serca więc też trudna do przeliczenia. Ciasto mieściło się na dużym talerzu. Ilość składników podałam w przepisie. Proponuję zrobić próbę niedzielną przed świętem dziecięcia i wszystko będzie jasne. :))))) Pozdrawiam.
UsuńWitam.mam pytanko.Jaka wyciskarke slimakowa posiadasz?my mamy Omegę 8006 i nawet po przemeleniu 5 krotnie nie uzyskujemy płynnej pasty,czuć drobinki sezamu.w sklepie można kupić sezam obrany nie obrany?który będzie lepszy?pozdrawiam.Super stronka!
OdpowiedzUsuńW sprawie wyciskary proszę o kontakt mailowy. Zesam niełuskany jest o niebo zdrowszy. Podobnie jak z nieoczyszczonym ziarnem. :) Dziękuję i uściski ślę! :)
UsuńWitam.można wiedzieć jakiego modelu wyciskarki pani używa?
OdpowiedzUsuńWitam, proszę o kontakt mailowy. :) Pozdrawiam!
UsuńObledne w smaku, pzynajmniej na goraco, zobaczymy jak bedzie smakowac jak ochlodnie i co na nie dzieci.
OdpowiedzUsuńKoniecznie dajcie znak. Uściski Aniu i smacznego! :))))
UsuńZrobiłam to ciasto w niedzielę popołudniu, w poniedziałek zostało po nim tylko wspomnienie :) Smakuje fantastycznie. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę. Cieszę się że smakowało! Uściski ślę! :))))
UsuńKochana Iw, dziś zabieram się za pieczenie (na własne urodziny :). Nie mam karobu – czy mogę użyć takiej samej porcji kakao?
OdpowiedzUsuńPs. Dotąd widziałam w sklepach jedynie karob w postaci melasy – nie takiego używasz, prawda>
Używam karobu w postaci proszku. :) Mozna go z powodzeniem zastąpić kakao. :)
UsuńUściski ślę! :)))
Czytam właśnie Twojego bloga - mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńCiasto z burakami mnie fascynuje - nigdy by mi nie przyszło do głowy dodać właśnie buraki do ciasta.
Czytam przepis po raz 4 lub 5 analizuję i nie mogę się doszukać, w którym momencie mam dołożyć buraki do ciasta. Fakt, że jestem dziś zmęczona i może po prostu mało uważna :(. Tak czy siak poproszę o podpowiedź.
Dzięki
P.S ptasie mleczko wygląda cudnie :)
Buraczki jako pierwsze miksujemy a potem kolejne produkty dodajemy do nich. :)
UsuńDziękuję! Pozdrawiam. :)))
Witam, w jakiej temperaturze piecze Pani to ciasto. Z termoobiegiem czy bez? Jutro chcę się za nie zabrać - wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńKilka dni temu zrobiłam smakołyki z kaszą jaglana ( naleśniki, mus i krem czekoladowy) wyszło pysznie :)
Super blog!
Pozdrawiam
Mi wyszło bardzo bardzo tłuste (użyłam orzechów laskowych i migdałów), chyba dodałabym jeszcze dodatkowo trochę mąki jakiejś albo zmniejszyła ilość masła.
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho. Upiekłam mojemu małemu alergikowi, ale z kakao i na orkiszu, bo mamy alergię na orzeszki ziemne. Smak mu bardzo odpowiadał a to najważniejsze. Będę teraz próbowała innych przepisów, Otwiera się przed nami świat zdrowych "słodyczy".
OdpowiedzUsuńBeata