sobota, 14 kwietnia 2012

MANGO LASSI - w wersji wegańskiej

Klasyczne mango lassi jest nie do podrobienia.
Orzeźwiające i jednocześnie słodkie, z aromatyczną nutą kardamonu.
Z powodu eliminacji nabiału nasze mango lassi nie jest tak kremowe (-słodkie mleko)
i kwaskowe (-jogurt).
Jest natomiast skrzyżowaniem powyższego z pinakoladą. ;)
Całkiem niezłe!
Spróbuj!


Składniki:
bardzo dojrzałe mango (2 szt.)
mleko kokosowe (1 puszka)
mleko ryżowe
kardamon zielony
świeża mięta do przybrania
cytryna i ksylitol do "oszronienia" szklanki


Wykonanie:

Mango zmiksuj na gładką masę z mlekiem kokosowym i dodatkiem mleka ryżowego. 
Proporcje wypróbuj wg swojego smaku. 
Z mlekiem kokosowym koktajl będzie gęściejszy 
(w tej wersji radzę dodać trochę soku z limonki lub cytryny) , 
za to z większym dodatkiem mleka ryżowego będzie mniej... kokosowy! ;))
Dodaj kilka ziaren utartego kardamonu, kilka kostek lodu i zmiksuj.
Oczywiście jeśli chcesz, możesz osłodzić do smaku, 
choć dojrzałe mango powinno być wystarczająco słodkie.
Voila!
Pycha.
:)


ps. szron na szklance osiągniesz w następujący sposób: odwróć szkło do góry dnem i zamocz jego brzegi w soku cytrynowym, a następnie w ksylitolu (cukrze) .
I jest.
Ciao!

6 komentarzy:

  1. a mi się coś zdaje ,że wersja Iw nawet jak dla mnie lepsza niż oryginał , coś mi się tak zdaje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Margot, jesteś zawsze jak Słonko! :)

      Usuń
  2. Dzisiaj w końcu mogłam spróbować mango lassi. Pyszne, dojrzałe, słodkie mango, jogurt sojowy waniliowy (własnej produkcji), mleko ryżowe (takie było pod ręką), kardamon... pyyyycha :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.