Jak uchować malinę na zimę?
Całkiem prosto.
Jeśli Twoje owoce są bardzo słodkie nie musisz używać cukru w ogóle.
Jeśli są niewystarczająco słodkie polecam użycie zdrowszych pomysłów słodzących.
:)
Składniki:
maliny (2 kg)
daktyle suszone (do smaku, u mnie wystarczyło kilka sztuk)
Wykonanie:
Maliny wypłucz dokładnie, wsyp do emaliowanego garnka, podlej kilka łyżkami wody i zagotuj. Kiedy już puszczą sok, zbierz pianę, wrzuć daktyle i gotuj do maksymalnej miękkości daktyli, na bardzo małym ogniu, często mieszając i zbierając pianę.
Następnie zmiksuj całość, zagotuj raz jeszcze i wrzącą masę (uwaga! gorące) przełóż do wysterylizowanych słoików.
Zakręć przetartymi spirytusem zakrętkami i przykryj szczelnie grubym kocem.
Gotowe!
Smacznego w zimie!
Ciao!
:)
A czy to miksowanie nie przecina pestek?
OdpowiedzUsuńMiksowanie nie musi być całkowite. Trzeba by dużo energii zużyć by te pesteczki zmiksować. ;) Można nie miksować wcale, można również wyjąć "rozciapciałe " daktyle i zmiksować je osobno. co kto lubi, Aga. Pozdrawiam! :)
Usuńjakbym posmarowała sobie kanapkę takimi malinami zimą od razu zatęskniłabym za latem ;)
OdpowiedzUsuń;)) Malina zimą ma urok jakiego latem nie zaznasz... Ściski Olu! :)
Usuńale ładny pachnący latem :)
OdpowiedzUsuńDzięki Dusia, pozdrawiam!
UsuńZrobiłabym bardzo chętnie, ale maliny taaakie drogie :(
OdpowiedzUsuńAnka, znajdź gospodarzy na wsi co Ci dadzą od serca. :) Ja znalazłam!
UsuńRobiłam w tamtym roku i, o dziwo, najbardziej smakował małym dzieciom mojej siostry :) takie malinki są super w środku zimy na przeziębienie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za zgłoszenie do akcji malinkowej :)
Prawda. Maliny na przeziębienie - genialne. Pozdrawiam! :)
Usuńo kurcze z daktylami , kupuję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń:D Cmoki Margot!
Usuńskandalicznie mało mi wyszło z 1kg , na drugi raz wiadomo z 5 trzeba robić :D
Usuńhttp://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/09/dobra-nowina-w-srodku-malina-dokadnie.html
a jakie daktyle? suszone?pozdrawiam alicja
OdpowiedzUsuńCzy te sloiki wypelnione malinami mozna jeszcze pasteryzowac w piekarniku? Czy mozna w ten sposob ze spirytusem zawekowac swieze malinki?
OdpowiedzUsuń