niedziela, 19 maja 2013

PESTO / HUMMUS Z CHWASTÓW

Piękną nazwę dziś, na warsztatach smakoterapiowych, 
wymyślili dla "tego zielonego czegoś" Właściciele Nana Cafe:
PASTA Z CHWASTA.
;)
Podoba mi się. 
A jeszcze bardziej fakt, że ta odważna w połączeniach pasta bardzo smakowała uczestniczkom.
Macie naprawdę wyrafinowane gusta Dziewczyny!
I nie żartuję bo rokowania dla popularności tegoż dania były w moim domu dość marne.
<Mąż, pasjonat intrygujących eksperymentów kulinarnych>
Zbyt wyrazista.
Zbyt oryginalna.
Niepodobna do niczego w smaku.
Jakaś taka.... ;)))
Na warsztaty???
Nie przejdzie.
Ekhm! Ekhm!
A jednak! Pycha!
Z dodatkiem pitoplacków jaglanych, chlebka jaglanego, albo zamiast klasycznego, 
pesto do makaronu.
Wypróbujcie i Wy!
:) 

                        

Składniki:
 szczaw - dwie garści
pokrzywa - kilka listków
mniszek (przed kwitnieniem) - kilka listków (możesz pominąć, uwaga: gorzki!)
pomidor suszony (lub zamiennie albo dodatkowo, w wersji słodszej - rodzynki)
czosnek
kiszona cytryna (ok 2-3 cm kawałek ze skórką, można użyć soku ze zwykłej cytryny)
kasza jaglana (ugotowana, kilka łyżek)
oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
pestki dyni (prażone, 2łyżki)
kmin rzymski (szczypta, do smaku)
sól/syrop lub inna substancja słodząca (szczypta dla zrównoważenia smaku)
czarnuszka do posypania

Wykonanie:
Składniki zmiksuj na jednolitą masę (za wyjątkiem czarnuszki), dopraw według gustu. 
Całość skrop oliwą, posyp czarnuszką. Schłodź w lodówce i podawaj.
Najlepsze następnego dnia.
I jak???
;)

Ciao!

6 komentarzy:

  1. mmmm... to jest to co mój brzusio lubi najbardziej :-) zielsko w sam raz dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się! :)
      Zapraszam na zielsko!
      :)))

      Usuń
  2. zrobione i potwierdzone 2 głosami w domu, że pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rewelacyjne wieści Bartku! Merci! Pozostaje mieć nadzieję ze nie mieszkasz wraz z kilkunastoosobową rodziną! ;) :D
      Ściski!
      :)

      Usuń
  3. kiszona cytryna! szok w kaloszach :D

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.