wtorek, 2 lipca 2013

PROSTA SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ

Upajam się ulubioną porą roku... 
zielenią, ciepłem, nasyconymi barwami, mnogością warzyw i owoców.
Mam nadzieję że wybaczycie mi prostotę proponowanych latem dań.
Tak jest najzdrowiej, najprościej i najszybciej.
Żyć nie umierać!
:D
Zapraszam dziś na pyszne śniadanie, proste śniadanie,
 którym pragnę Was zainspirować do poszukiwań własnych sałatkowych smaków.
Jest to również cudowna letnia opcja na wynos do pracy!
Kasza jaglana rulez!
;)


Składniki:
dowolna sałata lub mix sałat (u mnie 1/2 główki rzymskiej i garść rukoli)
świeży koper (1/2 pęczka)
ogórki małosolne lub kiszone (2 szt.)
pomidory (3 szt.)
cebula (1/2 szt.)
czosnek (1 ząbek)
sok z kiszonego ogórka lub cytryna (1/3 objętości sosu)
oliwa z oliwek (2/3 objętości sosu)
ugotowana kasza jaglana (na sypko, kilka łyżek)
opcjonalnie szczypta kurkumy i łyżka sosu sojowego
sól
coś słodkiego: ksylitol, lub miód lub syrop z agawy (klonowy) - 1 łyżeczka

Wykonanie:
Kaszę jaglaną, zakładam, masz ugotowaną, zwłaszcza jeśli jesteś czytelnikiem tego bloga. Jeśli zaczynasz, odsyłam do przepisu na gotowanie rzeczonej ---> TU
Warzywa umyj, sałatę podrzyj na niezbyt małe cząstki, pomidory i ogórki pokrój (również niezbyt drobno), cebulę i czosnek oraz koper posiekaj. Połącz składniki w misce i dodaj sos:
weź 1 część soku z ogórków lub cytryny oraz 2 części oliwy z oliwek, dołóż czosnek i słodki syrop a następnie za pomocą trzepaczki stwórz gęstą emulsję którą wlejesz do sałatki. Wymieszaj całość, posyp kaszą jaglaną ugotowaną na sypko oraz koprem i ...
gotowe.
:)

ps. kaszę możesz delikatnie podprażyć z kurkumą, następnie podlać niewielką ilością sosu sojowego i ciepłą dołożyć do sałatki.
SMACZNEGO!
Ciao!
:))))


18 komentarzy:

  1. wygląda na prostą i smakowitą. do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  2. Iwonka , jakie piękne to zdjęcie tobie wyszło , jakieś zaczarowane ,a sałatka i pora roku (ja lubię wszystkie ,ale jak ciepło i słonce to jeszcze lepiej)tez świetna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Alciu! Takie okoliczności przyrody, niepowtarzalnej... ;)
      Całujęęęę! :***

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie :) Ogórki kiszone dochodzą, wlasciwie mozna je juz zjadac, pomidory koktajlowe dojrzewają na balkonie - kasza co prawda wlasnie zjedzona, ale zaraz ugotuję nowa porcję :) ale bedzie uczta :)

    Dominika

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam dzisiaj sobie takie śniadanie a potem tu zajrzałam :) w mojej wersji był jeszcze słonecznik prażony i kopru nie miałam reszta tak samo. Pycha
    Frania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas sypnęło jeszcze pestkami dyni, ostatecznie. :)
      Smacznego!
      :))))

      Usuń
  5. Z koncepcją pochwały stworzenia w miesiącach letnich absolutnie się zgadzam, jest z tymi miesiącami tylko jeden szkopuł - czuć je malizną :/ Szczęśliwie zaletą smutnego końca lata jest urodzaj na warzywa i owoce :) Iw, może jakieś leczo wykombinujesz albo faszerowane kabaczki? Pozdrawiam i idę robić rzeczoną sałatkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faszeruj do woli, na blogu znajdziesz cud faszerowaną cukinię (kabaczek też się nada). :))
      Leczo chyba też gdzieś jest. A jak nie ma to czas opisać.
      Uściski!
      :)))

      Usuń
  6. cudowna:) u mnie dziś kotlety z jaglanki, ale Twoja sałatka wygląda cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale kolorowa sałatka :) Wspaniałe połączenie składników Jestem urzeczona :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Och ja też kocham lato i uwielbiam sałatki, kasza jaglana świetnie tu pasuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. Już zdążyłam zauważyć, że u ciebie kasza jaglana zawsze rulez :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności. Bardzo taką sałatkę lubię i też czasami robię w różnych kombinacjach.
    Ostatnio pokochałam quinoę, a dziś do pracy zabieram kuskus z pieczonymi warzywami.:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki Twojemu blogowi zmieniłam racjonalnie sposób odżywiania, przepisy są kapitalne, bardzo żałuję, że w moim mieście nie ma Twoich warsztatów kulinarnych,no ale na szczęście ale jest Smakoterapia :) Pozdrawiam Ela

    OdpowiedzUsuń