wtorek, 25 lutego 2014

FAWORKI BEZGLUTENOWE, BEZ MĄKI, CUKRU I MLEKA

Faworki, to chyba za dużo powiedziane. ;)
Smak zupełnie inny, o ile jeszcze pamiętam jak smakowały faworki...
Ciasto jest cięższe, nie rośnie, dlatego ważna będzie grubość placka z którego wytniemy ciasteczka. Udało się odtworzyć kształt faworków (praaawie, patrz poniżej ->krzywulce ;) ) i ten właśnie efekt przyniósł pierworodnemu najwięcej radości.
"Fawoooooorki!"
Krzyczy.
Znaczy - przyjęły się.
Zatem - na zdrowie!
:D

Składniki:
migdały lub nerkowce (albo gotowa mąka migdałowa) 500g
kasza jaglana do zmiksowania lub mąka jaglana ok.300g (można użyć pełnego ryżu)
jajka (2 szt.) lub len złocisty 30g i niewielka ilość wody
substancja słodząca: syrop klonowy, miód lub ksylitol (u nas ksylitol, ok 1/2 szklanki, do smaku)
odrobina wanilii (laska, 1-2cm) lub skórka pomarańczowa eko
ksylitol utarty na puder do posypania


Wykonanie:
  • Zmiel kaszę jaglaną na mąkę (thermomix - obroty 6-7 stopniowo zwiększane do 10, około 30 sekund lub do skutku) i wysyp na stolnicę (możesz użyć gotowej mąki jaglanej lub ryżowej).
  • Nerkowce (lub migdały) zmiel na mąkę z kawałeczkiem laski wanilii i ksylitolem (thermomix -  kilkanaście sekund stopniowo zwiększając obroty z 6 do 10). 
  • Jeśli zamierzasz użyć jaj dodaj je do mąki nerkowcowej (migdałowej) porządnie ubite trzepaczką  lub w thermomixie - wymieszaj całość z dodatkiem jaj na obrotach 6-7. Teraz dodaj płynne słodzidło jeśli nie używasz ksylitolu i zamieszaj całość 
  • Całość, jednorodną klejącą, gęstą masę, wyłóż na stolnicę posypaną jaglaną mąką i wmieszaj taką jej ilość w ciasto by stało się sprężyste i straciło lepkość (uwaga, ciasto nie może czekać gdyż chłonie coraz większą ilość mąki jaglanej. Rozwałkuj szybko ciasto na placek (lub ugnieć dłońmi), używając podsypki z mąki jaglanej lub przykrywając ciasto folią spożywczą (po to by nie przykleiło się do wałka), następnie pokrój placek w pasy o szerokości ok 3 cm i długości 10cm, natnij środek każdego paska i przepleć jedną końcówkę paska przez środek. Ciasto niezbyt chętnie współpracuje, dlatego przeplatanie powinno się odbywać dość sprawnie by nie przerwać ciasta w miejscu przeplecenia (zresztą, nawet jak się przerwie - łatwo je skleić ;) ). 
  • Wyłóż ciasto na wysmarowany olejem koksowym papier i zapiecz w niskiej temperaturze (ok 150 stopni, termoobieg) przez 15 - 25 minut lub dłużej (uwaga, czas pieczenia zależy od grubosci ciasta i preferencji co do kruchości, zaś grubość ciasta determinują nasze umiejętności "plecenia" ciasta). 
  • Po upieczeniu ostudź nasze faworkopodobne ciastka i posyp pudrem ksylitolowym (ksylitol zmiksuj na pył, thermomix - kilka sekund, obroty 10).
Rozwałkowane ciasto na mące jaglanej


Krzywulce gotowe ;) :D
  • Dla wersji wegańskiej najpierw zmiel len złocisty na mąkę (thermomix - ok 20 sekund/obroty 10), następnie dodaj zmiksowane nerkowce (migdały) i niewielką ilość wody by wymieszać całość w dość klejące ciasto. Dalej postępuj jak wyżej. :)
Gotowe!
Smacznego!
Ciao!
:)

:)

8 komentarzy:

  1. Nigdy nie przepadałam, teraz jednak gdy nie jem glutenu i nabiału i jeszcze paru innych rzeczy wiele bym dała za ten smak!
    Dziękuję za przepis! Zobaczymy czy starczy mi cierpliwości;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Iwonko jesteś niesamowita ! Jeszcze tylko jaglane pączki opatentuj... :D

    OdpowiedzUsuń
  3. czy mąke migdałowa można zastąpić inną ?
    Przesmaczie wyglądają te faworki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja je zrobię na ostatki :) Bardzo czekałam na te faworki

    OdpowiedzUsuń
  5. W sam raz na dietetyczny Tłusty Czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam je dzisiaj! Co prawda nie smakują jak te standardowe, ale i tak są przepyszne :) Nie mam zdolności plastycznych, więc po kilku przerwanych faworkach, postanowiłam, że będę wykrawać ciasteczka. I tym oto sposobem, jutro w tłusty czwartek będę się zajadać pysznymi ciastkami migdałowo-pomarańczowymi. Dzięki za świetny przepis!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają bardzo faworkowo! :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.