poniedziałek, 6 kwietnia 2015

CIASTECZKA PIEGUSKI / BEZ CUKRU I NABIAŁU, BEZGLUTENOWE

Śródświąteczne ciasteczka?  ;)
Czemu nie...
Pośród żurków, jaj, mazurków przyniosły nam trochę oddechu od tradycji i radość.
Proces tworzenia "czegoś z niczego" (włożyliśmy doń to co było w szafkach),
wyobraźnia i konfrontacja (jakże miła) z rzeczywistością,
to coś czego nam było trzeba w ten leniwy Wielkanocny Poniedziałek.
Lękałam się nieco o dodatek mąki jaglanej (nie lubię jej używac na surowo ze względu na goryczkę) oraz mąki z ciecierzycy, która potrafi zaskoczyć niemile w słodkim cieście, ale, jak się okazało, w tej kombinacji  - zupełnie bezpodstawnie.
Ciastka są dosyć wyraziste ale bardzo smaczne!
Spróbujcie!


Składniki:
50g maku
50g mąki z ciecierzycy (zmielona ciecierzyca)
180g mąki jaglanej (zmiel kaszę jaglaną)
200g migdałów blanszowanych
syrop klonowy ok 150g
3 jajka
4-5 łyżek masła klarowanego
1/2 łyzeczki kurkumy
4-5 łyżek wody (lub do odp konsystencji)

Wykonanie:
Mąki przesiej koniecznie albo użyj do mieszania całej masy robota kuchennego. Dołóż proszek do mąk, osobno zmiksuj jaja, ciekłe masło klarowane i wodę. Mieszaj lub miksuj części mokre z częściami suchymi do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Upiecz ciastka w foremkach (wlewaj masę do wysokości max 0,5 cm), lub
piecz masę, rozlaną na papierze do pieczenia wysmarowanym tłuszczem, w temperaturze 160 stopni przez ok 15 minut. (Uwaga! Ciasteczek nie rumienimy!)
Pokrój po upieczeniu w romby i podawaj lub łącz po 2 sztuki smarując ciastka dowolnym słodko - kwaśną marmoladą bez cukru ( a la makaroniki).
Gotowe!


Uściski!
Ciao!
:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.