piątek, 12 czerwca 2015

WYTRAWNE PLACKI nie tylko Z KALAREPKĄ

Miało ich nie być, ale na Waszą prośbę wędrują na bloga.
Warzywne placuszki, mimo iż nieszczególnie "wyględne" ;) naprawdę mnie uwiodły. Zestawienie dostępnych sezonowo, acz niezbyt, wodnistych warzyw ze znakomitą mąką z ciecierzycy tworzy smakowy komplet jakiemu nie mogę się oprzeć...
Zapraszam.
:)

Na zdjęciu "dzieło" Szanownych Uczestników warsztatów Smakoterapii w Miele. :)

Składniki (na 18-20 placków):
kalarepka - 200g 
marchew - 200g
cukinia (młoda ze skórką) - 200g
cebula (1/2 sporej sztuki) - ok 100g
len złocisty 2 łyżki - świeżo zmiksowany
mąka z ciecierzycy (5 kopiastych łyżek) - ok 100g lub wedle potrzeby (jeśli warzywa bardziej wodniste - dodaj jeszcze trochę mąki)
.
sól - do smaku (kilka szczypt)
zioła dowolne - świeże (u nas majeranek, lubczyk, oregano)
kozieradka/kurkuma/czosnek - opcjonalnie - do smaku
tłuszcz do smażenia (najlepiej olej kokosowy lub masło klarowane)

Wykonanie:
Marchew, kalarepkę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cukinię młodą użyj ze skórką zetrzyj i dodaj do pozostałych warzyw. Cebulę pokrój drobno, len zmiksuj na mąkę. Połącz warzywa z lnem i solą i zagnieć by połączyć je w wilgotną, dość zwartą masę. Dodaj mąkę z ciecierzycy, przyprawy i zioła i wymieszaj.
Smaż na rumiano na wybranym tłuszczu (placki są dość cienkie, ok 1/2 cm, o średnicy ok 8-9cm)
Podawaj z dowolnym sosem lub saute. 
Są wyśmienite!

Smacznego!
Ciao!
:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.