Zgodnie z obietnicą czas zacząć publikowanie przepisów na ciasta dla alergików i nie tylko.
Skład:
śmietanka ryżowa lub sojowa eko
lub mleko ryżowe lub sojowe eko
lub mleko kokosowe bez konserwantów
lub dla osób tolerujących gluten śmietanka owsiana - eko
opcjonalnie odrobina świeżego soku z cytryny
wanilia naturalna (eko, opcjonalnie)
agar - agar
stewia w proszku (lub ksylitol, syrop z agawy)
dowolne owoce sezonowe (raczej unikać mrożonek)
lub kompot owocowy
Celowo nie podaję ilości produktów. Jeśli sernik ma być wysoki należy zwielokrotnić proporcje.
Ja użyłam 2 kubeczki śmietanki sojowej ( 2x250g) na foremkę o średnicy 20cm osiągając "serek" o oszałamiającej wysokości ok 2 cm. ;)
Agar agar proponuje zastosować wg przepsu podanego na etykiecie produktu, spotkałam się bowiem z różnymi propozycjami zarówno proporcji jak i przygotowania agaru i łączenia z resztą produktów (zazwyczaj stosuję 2 łyżeczki agaru na szklankę mleka kokosowego, ryżowego, lub słonecznikowego).
Przepis na najtańsze, domowe mleczko z ziaren słonecznika (możesz też zrobić je analogicznie z migdałów) znajdziesz tu ---> przepis.
Śmietankę lub mleczko przelej do garnka, dodaj agar agar, dokładnie wymieszaj i chwilkę pogotuj. Dodaj trochę soku z cytryny, wanilię naturalną i stewię (lub ksylitol, lub syrop z agawy) w minimalnej ilości (pamiętaj że 1 łyżeczka stewii = szklanka cukru!!!). Agar agar tężeje w temperaturze pokojowej i w tejże samej nie ulega rozpuszczeniu. W przeciwieństwie do żelatyny możesz go podgrzać ponownie gdyby "coś" wymagało ulepszenia.
Odczekaj aż spód sernika zacznie tężeć w foremce (najlepiej szklanej, ceramicznej itp: uwaga, nie polecam metalowych naczyń gdyż mogą wejść w reakcję z "ciastem" i zmienić jego smak i nie tylko).
Następnie analogicznie postępuj z owocami. Zagotuj je w takiej ilości wody by wystarczylo na galaretkę, dodaj agar i chwilkę pogotuj.
Wylej na stężały spód sernikowy.
Włóż do lodówki.
Gotowe.
:)
Gdyby ktos mi pokazał zdjęcie tego i powiedział, ze to klasyczny sernik z nabiałem, cukrem i żelatyną to bym uwierzyła. Wygląda świetnie! Musze zdobyć śmietankę i od razu się zabieram za niego, będzie idealny na te upalne dni :)
OdpowiedzUsuńWitam, Bardzo lubię Pani stronę i nie wiem co bym bez Pani przepisów zrobiła szczerze mówiąc :) Chciałam zapytać tylko o śmietanę sojową/ryżową, ponieważ ja znalazłam na rynku tylko takie które mają w sobie syrop kukurydziany lub syrop ryżowy, których nie mogę jeść. Czy ma Pani może śmietanę, która nie zawiera syropów? jakiej firmy śmietanę Pani używa?
OdpowiedzUsuń