poniedziałek, 11 lutego 2013

KLUSECZKI NADZIEWANE SOCZEWICĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI, bezglutenowe, bezmleczne, wegańskie

Ten przepis zamieszczam na specjalne życzenie "potrzebujących" Czytelników naszej strony na fb. Przypadkowo wymyślone "prawie polskie pyzy" z wegańskim składem zamiast mięsa podbiły serca (albo raczej podniebienia) domowników i skusiły zdjęciami potencjalnych kolejnych pożeraczy kluseczkowych eksperymentów. Rzeczywiście są znakomite, miękkie, rozpływają się w ustach. Do tego aromatyczny, wyrazisty farsz z soczewicą, suszonymi pomidorami oraz czosnkiem i mamy komplet przyjemnych obiadowych doznań.
Zapraszam.
:)



Składniki:
ziemniaki (ok. 1,5 kg)
skrobia ziemniaczana 

soczewica czerwona (1 1/2 szklanki ugotowanej)
suszone pomidory (dwie garście)
świeże zioła (kilka listków oregano, majeranku, garść zielonej pietruszki)
cebula (2 szt.)
czosnek (wedle gustu, u mnie 3 ząbki)
sól, pieprz



Wykonanie:
Ziemniaki ugotuj, ugnieć bardzo dokładnie na puree i lekko ostudź. Podziel je krzyżykiem na cztery części, wyjmij jedną ćwiartkę ziemniaczaną i wsyp w miejsce po niej skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj porządnie całość (całe puree + skrobia), przykryj i przygotuj farsz.
Ugotuj soczewicę. Cebulę poszatkuj i podsmaż w niewielkiej ilości oleju, pomidory bardzo drobno pokrój lub zmiel w wyciskarce ślimakowej (rozdrobnij w jakiejkolwiek maszynie) i dodaj do cebuli. Dołóż doń ugotowaną soczewicę i wymieszaj z przyprawami i ziołami. Zdejmij z ognia i ostudź (masa powinna być sucha, maksymalnie odparowana z wody. Z ciasta ziemniaczanego oderwij mały kawałek, ulep kulkę, rozpłaszcz ją dość cienko w dłoni (grubość ok 0,5 cm), nałóż łyżeczką farsz i sklej boki a następnie uformuj zgrabną kulkę. Ciasto jest bardzo łatwe w obróbce i nie klei się do rąk (znaczenie ma z pewnością jakość ziemniaków -  lepsza byłaby odmiana wysokoskrobiowa, zawsze można też dodać odrobinę więcej skrobi).  Kluseczki wrzucaj na wrzątek i gotuj w dużej ilości lekko osolonej wody, delikatnie mieszając. Po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze 3 minuty na bardzo wolnym ogniu i od razu podawaj. U nas dodatkiem do nadziewanych klusek były delikatnie marynowane w cytrynowo- czosnkowej oliwie, pieczone papryki z oliwkami.
Smacznego!
Ciao!

:)


36 komentarzy:

  1. Robię dokładnie takie same, czasami z pszenną czasami z ziemniaczaną. Farsz raz mięsny raz śliwka:) Z soczewicą też czas wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Bardzo smakowite i .. sycące. :) Uściski! :)))

      Usuń
  2. o to takie kluski śląskie nadziane
    Jak z soczewicą i pomidorami suszonymi to wiadomo, że pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. napatrzeć się nie mogę! od zawsze byłam bardzo 'mączna', więc tym bardziej dieta bezglutenowa mnie trafiła... dziękuję ślicznie za pomysł na dzisiejszy obiad ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę. I smacznego życzę! Pozdrawiam. :))))

      Usuń
  4. Mam soczewice z spiżarni i właśnie miałam z niej zupę zrobić, ale te kluseczki wyglądają tak znakomicie i smakowicie, że chyba zmienię zdanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D
      Somoja, próbuj i daj znać czy żyjecie. ;) Uściski ślę! :)))

      Usuń
  5. Kochana, ileż pyszności! Każdy przepis chciałabym wypróbować, ale nie nadążam:))) Wspaniałe pyzy! Wszystko co uwielbiam - soczewica, suszone pomidory... Robię czasem taką pastę na chlebek. Mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heheheh! Spokojnie. Nigdzie nie uciekną. :) Całusy! :***

      Usuń
  6. Robię właśnie kluseczki i utknęłam. Ile skrobi dodać do 1/4 ziemniaków i co zrobić z pozostałymi 3/4? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sunrise, wyjmujemy 1/4 puree po to by odmierzyć dokładnie ilość skrobi (1/4 całości masyy ziemniaczanej). Potem dodajemy z powrotem 1/4 ziemniaków do 3/4 i mieszamy ze skrobią. :) Uściski! :)))

      Usuń
    2. Przepis wchodzi na stałe do mojego repertuaru :) Kluseczkami zajadała się cała najbliższa rodzina i wszystkim baaaardzo smakowało a ja przekonałam się do suszonych pomidorów :) Dziękuję :)

      Usuń
    3. Wspaniałe wieści! Pozdrawiam! :)))

      Usuń
  7. a zamiast skrobii ziemniaczanej może być kukurydziana??;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie używałam, trzymam się ziemniaka w tym przepisie. :) Nie wiem czy nie zmieni to znacząco konsystencji lub smaku... pozdrawiam. :))

      Usuń
  8. Powtarzam się... Ale jestem zdania jak ktoś robi coś wartościowego i inspirującego i jeszcze chce mu się bezinteresownie dzielić tym w necie to warto go wspierać :)
    Także chcę powiedzieć, że zrobiłam dziś te pyzy i są boooskie a rodzina oszalała :)
    Dziękuję ci za bycie moją kulinarną inspiracją i to, że dzięki tobie naprawdę zaczęłam lubić gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód na moje serce się tu sączy.... :D
      Ucałowania Leipsi. Bardzo dziękuję!
      :)))

      Usuń
  9. dziś zagościły na naszym stole:):):) były fenomenalne! na stałe włączam je do naszego menu, a tu zdjęcie:
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=528661327172095&set=a.127797043925194.9742.100000846980927&type=1&theater

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne, dziś robiłam - powtórzę nie jeden raz :) Syn ( 4 l ) określił, że nieładny mają środek :)) ale po spróbowaniu nie mógł skończyć... aż tyle zjadł. Cieszę się bo to kolejny przepis dzięki któremu mogę dzieciom przemycać soczewicę !

    OdpowiedzUsuń
  11. Acha, użyłam pół na pół skrobię kukurydzianą z ziemniaczaną i konsystencja zarówno przed i po ugotowaniu wyszła bez zarzutu

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności :) Gościły u nas na talerzach w sobotę i niedzielę, i znikały bardzo szybko. Mniam :)

    Dominika

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam je i wszyscy je jedli :) nawet mój mąż będący zdecydowanym przeciwnikiem obiadów bez mięsa. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. rewelacyjny blog- całkowicie wpisany w moje kulinarne smaczki- zdrowo, pysznie i fajny styl pisania! dziękuje bardzo

    OdpowiedzUsuń
  15. Doskonalosc! Po raz pierwszy zrobilam tego typu kluseczki (myslalam, ze beda mega trudne i wszystko sie rozplynie ;) a tu mega zaskoczenie. I jaki pyszny farsz, maz-miesozerca zachwycil sie od razu, 1,5 roczny syn rowniez.
    Dziekuje za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy można takie kluseczki zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można - ja zawsze robię większa ilość i mrożę, żeby potem móc w razie niepohamowanej ochoty mieć je niemalże od razu gotowe :)

      Usuń
  17. Niestety ciasto bardzo mi się kruszyło i nie mogłam nim zawinąć farszu :( nie wiem czy to wina tego, że za dużo skrobi?
    W każdym bądź razie uformowałam zwykle kluski i polałam soczewicowym farszem - pycha! ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam - doskonałe!!! Zapisuję w swoim notatniku z przepisami :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  19. Super! Wyszły za pierwszym razem. Teraz uskuteczniamy drugie podejście i nie możemy się doczekać jedzenia. :) Ja robię wersję bez cebuli, której nie mogę i z samym majerankiem i solą ale i tak są przepyszne.
    Z.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.