wtorek, 25 października 2011

ŁOSOŚ PiECZONY ;))

Dziś znów nie było czasu na gotowanie.
Nie szkodzi!
To danie przyrządza się samo!
:)


Przygotuj filet z łososia ze skórką,
cytynę 
sos sojowy tamari (lub shoyu)
tymianek świeży
czosnek świeży
szlachetny olej lub masło klarowane


Łososia natnij tak by nie przeciąć skórki, skrop obficie cytryną i wysmaruj sosem sojowym.
Ułóż w naczyniu do zapiekaniana na odrobinie masła lub oleju.
W miejsca przecięcia włóż plasterki czosnku i świeży tymianek.
Na wierzchu ułóż w kilku miejscach plasterki masła lub skrop olejem.
Załość zapiecz w piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby i Twoich preferencji (dużej pieczona ryba jest mniej soczysta za to bardziej chrupiąca)
W moim przypadku było to mniej więcej 20 minut.
Gotowe!
Smacznego!
:)


Mmmm... :)

3 komentarze:

  1. Znakomity. Wszedł na stałe do kanonu naszych "pysznych na szybko" :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Merrrrrci! Pozdrawiam. Dziś u nas gravlax. Też polecam. :) Ale ten już z przepisów "dla bardzo cierpliwych". :)))

      Usuń
  2. Rzeczywiście szybka-orientalno-francuska wersja łososia:-) Podlałam go jeszcze odrobina białego wina i podałam z ogórkiem z dressingiem z imbiru i octu ryżowego, pasowało:-) Dziękuję za świetny przepis!
    liliu

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.