poniedziałek, 21 maja 2012

GRAVLAX :)

Upał...
Gotowanie odpada.
Gravlax.
To jest to!
Tym razem w wersji bardziej tradycyjnej, 
podany w sposób zupełnie nietradycyjny.
;)


Składniki:
filet z łososia ze skórą (od 1 kg)
sól kłodawska gruboziarnista
cukier brązowy muscovado (lub ksylitol)
wódka
koper
otarta skórka z cytryny
coś na obciążenie - zawinięta w folię cegła, kamień lub słoik z wodą




Wykonanie:
Przygotuj plaster łososia, ułóż w naczyniu skórką do dołu, natrzyj solą (u mnie ok. 2 łyżki), cukrem
(ok. 3 kopiaste łyżki), wetrzyj skórkę otartą z cytryny, chlupnij kieliszkiem wódki, posyp pokrojonym koperkiem i szczelnie owiń naczynie z rybą folią. Użyj obciążnika i włóż do lodówki na dwie doby. Po tym niemiłosiernie ciągnącym się czasie oczekiwania wyjmij łososia, otrzep z ziół, odfiletuj ze skóry i pokrój w cieniutkie plasterki.


Możesz podać z surówką ze świeżych warzyw, z kiełkami, szczypiorkiem...


...i sosem z domowego majonezu z cytryną, koprem i szczypiorkiem.


Smacznego!
:)


9 komentarzy:

  1. Nie mogę się przekonać do surowego, tudzież wędzonego łososia. Ale w tej wersji wygląda pysznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Że surowego, to jestem w stanie zrozumieć, ale wędzony??? Pycha! :D Spróbuj wędzonego na ciepło (coś pomiędzy wędzonym a lekko podpieczonym). Może to będzie ten pierwszy krok. :)) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Pyszna górka pełna dobrego smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Lepiej bym tego nie ujęła. ściski! :)

      Usuń
  3. Wspaniały!
    Uwielbiam w każdej postaci.
    A marynowany ,chodzi' za mną od dawna i wciąż co innego mi się przyrządza...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj w klubie! Za mną chodził dwa lata... ;)))) Pozdrawiam! :)

      Usuń
  4. Zamast wódki daje whisky, do cukru dodaje białego pieprzu. czasem daje wanilie - ziarenka i laskę. Klasycznego podaje z sosem musztardowo-miodowym :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.