W tym sosie przemycam warzywa których moje Dziecię nie chce tknąć.
;)
Składniki:
warzywa z wegańskiego rosołu
czyli marchew, seler, piertuszka, por, gotowane w wodzie z zielem angielskim i lisciem laurowym
(czasem używam tylko pora i marchwi)
świeża bazylia
ewentualnie odrobina czosnku
ewentualnie odrobina czosnku
słód daktylowy lub miód (niewiele, tylko do złamania smaku)
sól lub sos sojowy tamari lub shoyu
pasta pomidorowa (najlepiej domowa) do smaku
nierafinowana oliwa
np z oliwek, ze słonecznika (jest przepyszna!!!)
Składniki zmiksuj.
Ugotuj dowolny makaron.
Polecam unikanie wszechobecnej pszenicy.
Makaron na zdjeciu ma w składzie mąkę kukurydzianą i ryżową ale możesz z powodzeniem użyć makaronu jęczmiennego, żytniego, ryżowego itd....
Oczywiście powyższy sos możesz traktować jako bazę dla innych dodatkow.
Mięsożercy - mielone mięso (wówczas dodaj czosnek) , mlekożercy - sery żółte lub pleśniowe, oliwki, kapary itd...
Ugotuj dowolny makaron.
Polecam unikanie wszechobecnej pszenicy.
Makaron na zdjeciu ma w składzie mąkę kukurydzianą i ryżową ale możesz z powodzeniem użyć makaronu jęczmiennego, żytniego, ryżowego itd....
Oczywiście powyższy sos możesz traktować jako bazę dla innych dodatkow.
Mięsożercy - mielone mięso (wówczas dodaj czosnek) , mlekożercy - sery żółte lub pleśniowe, oliwki, kapary itd...
Smacznego!
:)
*składniki z przepisu zmiksowane z wodą z gotowanych warzyw dadzą doskonałą zupę krem - pomidorową. Można też zrobić wersję lżejszą, bardziej zbliżoną do tradycyjnej, z większą ilością wody, zagęszczoną gotowanymi warzywami.
*składniki z przepisu zmiksowane z wodą z gotowanych warzyw dadzą doskonałą zupę krem - pomidorową. Można też zrobić wersję lżejszą, bardziej zbliżoną do tradycyjnej, z większą ilością wody, zagęszczoną gotowanymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.