piątek, 30 listopada 2012

AROMATYCZNE PIERNICZKI BEZGLUTENOWE, BEZCUKROWE, BEZNABIAŁOWE

Pośród radosnych popiskiwań, 
nagłych ataków niekontrolowanego rechotu, 
nieokiełznanych skoków 
i  irytującego chrupania, 
staram się skupić i szybko naskrobać 
cóż pysznego udało się nam wymyślić co wprawiło w taką euforię Pierworodnego.
Pierniczki, piernisie, pierniczory! Maaaamoooo! One są najpysniejse!
Tak, rzeczywiście niezłe.
Jedynie babcia pozwoliła sobie nie zgodzić się z nami w obawie o swoje "ostatnie zdrowe zęby". ;)
Pierniczki są aromatyczne, bardzo cieniutkie i bardzo twarde.
Powinny leżakować w zamkniętej puszce w towarzystwie soczystego owocu (np. jabłka, wymienianego codziennie na nowe) przez hmmm.. jakiś czas. 
Czy moje się uchowają, na razie nic tego nie zapowiada.
Gdyby jednak udało się ukryć kilka, pospieszę z informacją jak przebiegł eksperyment w fazie końcowej. ;)



Składniki:
mąka jaglana (1/2 szklanki
mąka ryżowa (1/2 szklanki)
mąka gryczana (1/2 szklanki)
skrobia kukurydziana (1/2 szklanki)
siemię lniane (2 łyżki)
1/2 szklanki wody
olej nierafinowany (lub inny tłuszcz, np kokosowy, masło klarowane, 6 łyżek)
syrop daktylowy (1/2 do 3/4 szklanki, wedle gustu)
karob (2 łyżeczki)
cynamon (2 łyżeczki)
goździki ( otarte, 1/2 łyżeczki)
kardamon (1/2 łyżeczki)
gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki)
kolendra (otarte ziarna, 1/2 łyżeczki)
sól (szczypta)

Wykonanie:
Mąki połącz ze sobą w misce, dorzuć małą szczyptę soli. W garnuszku zagotuj 1/2 szklanki wody, dodaj siemię lniane i gotuj na niedużym ogniu ok. 3 minut. W drugim garnuszku podgrzej wybrany tłuszcz, syrop, karob, cynamon i resztę przypraw. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Przestudź lekko, po czym połącz zawartość obu garnuszków i zmiksuj na gładką masę (możesz zostawić lekką strukturę ziarenek siemienia). Masa będzie bardzo "glutowata", zbliżona do kurzego białka. W mieszance mąk wydrąż otwór, wlej doń słodką, aromatyczną, jeszcze ciepłą masę i wmieszaj w nią mąkę. Ciasto które otrzymasz będzie bardzo elastyczne. Dlatego, podsypując mąką jaglaną stolnicę, będziesz mógł (mogła) rozwałkować je bardzo cieniutko ( u mnie 2-3 milimetry).
Ciasteczka wykrawaj w dowolne kształty, podważaj płaskim nożem zdejmując z podłoża, układaj na blaszce i piecz ok 6-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, w zależności od grubości pierniczków.
Smacznego!
:)




57 komentarzy:

  1. ale super ale supeeer~~~tylko co ja zrobię jak nie mam Kaarobuu??? CO ja zrobię? Czy ja je zrobię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kup! Albo naturalne kakao dodaj. :) uściski! :)))

      Usuń
    2. A musisz mieć? Zwykłe glutenowe pierniczki można zrobić przcież w wersji jasnej - bez kakao. Wygladają trochę jak ciasteczka, ale smakują pierniczkowo :)

      Usuń
  2. oooo takie imienne pierniczki i jeszcze z serduszkiem to wiadomo najpyszniejsze na świecie

    OdpowiedzUsuń
  3. super,nareszcie bede miala je TYLKO dla mnie.I tu pytanie- czym najlepiej bedzie zastapic make jaglana?Moj mlynek mieli ja zdecydowanie za grubo,a tu,gdzie mieszkam,nie ma zadnej szansy na zakup takowej.Dzieki z gory za odpowiedz.Sciskam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm... nie znam odpowiedzi ponieważ nie próbowałam innej wersji. Zaryzykowałabym zastąpienie jej pozostałymi mąkami w równych proporcjach tak by dołożyć brakujące 1/2 szklanki ale głowy nie dam... ;) Całusy. :)))

      Usuń
  4. skusiłabym sie na takiego piernika:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie poczęstuję. Nie wiem jak dziecię... ;) Uściski! :))

      Usuń
  5. Super, upiekę :-) Już się nie mogę doczekać twardych pierniczków. W związku z tym kilka pytań "technicznych" - czy mąki kupne, czy mielone ziarna? Jeżeli mielone, to czy myte i suszone przed mieleniem? To istotne, bo kupne i domowe mają zupełnie inną wchłanialność płynów, więc wyjdzie inna konsystencja ciasta. A syrop daktylowy kupny czy domowy? Jeśli domowy to jak zrobiony, a jeśli kupny to jakiej firmy (różnią się gęstością). Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąki eko - kupne, syrop kupny. Nie przywiązywałabym się aż tak do jego gęstości. Ciasto było bardzo elastyczne, dość wilgotne, podsypywane na stolnicy mąką jaglaną. :) Uściski! :))

      Usuń
  6. Mmm.. Twój blog to niebo dla weganki - słodyczolubnej, dodam ;)
    Więc jako że lubię go szalenie to zaprosiłam do zabawy: http://dupowar.blogspot.com/2012/12/liebster-blog-moje-nominacje.html. Może znajdziesz chwilę, żeby wziąć udział :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, uściski ślę! :)

      Usuń
  7. Matko jak ja się cieszę że odkryłam ten blog ;) świetny przepis. Rano biegnę po mąki :) mam nadzieję że znajdę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i uściski ślę! Polecam wypróbowanie! :)

      Usuń
  8. Czy zamierzasz Iwonko kiedyś wprowadzać mąki i zboża glutenowe do diety Dziecka? Pierniki wyglądają ŚWIETNIE :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje dziecko nie je mąki pszennej. Je żyto, jęczmień, więc gluten na razie dostaje. byc może jednak i to zmienię ale w odwrotną stronę niż piszesz. Dziękuję i pozdrawiam! :))

      Usuń
    2. Sorry, że drążę temat, ale też mam alergika (atopika) w domu, podobna dieta - zero nabiału, zero cukru, zero pszenicy, ale orkisz, żyto, jęczmień i owies jak najbardziej OK i nie ma żadnych problemów po nich, wręcz przeciwnie. Dlatego moje pytanie - czemu chcesz eliminować "do zera" glutenowe zboża? Pozdrawiam :*
      P.S Piekłam dzisiaj pierniczki orkiszowe ;-) pyszne, miękkie ;-) oszczędzam zęby ;-)
      napisz koniecznie (jak oczywiście coś zostanie) czy pierniki miękną.. twardych nie dam rady pogryźć :/ Całuski / ANIA

      Usuń
    3. taką miałam ambicję: zrobić bezglutenowe pierniczki. Jemy na co dzień kasze różnego typu, więc niedoborów nie będzie. :) Jest wiele źródeł które jednak przestrzegają przed glutenem. Zapraszam na fb smakoterapii. Tam więcej. :) Uściski!

      "W The New England Journal of Medicine wymieniono 55 "choroby", które mogą być spowodowane przez jedzenie glutenu.
      Osteoporoza, podrażnienia jelit, stany zapalne jelit, niedokrwistość, nowotwory, zmęczenie, owrzodzenia, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, stwardnienie rozsiane, i niemal wszystkie inne choroby autoimmunologiczne.
      Gluten jest również wiązany z wieloma chorobami typu psychiatrycznego i neurologicznego, typu: lęk, depresja, schizofrenia, otępienie, migreny, epilepsja, i ​​neuropatii (uszkodzenie nerwów). Stwierdzono również powiązanie z autyzmem." Healthy Nutrition & Natural Medicine News

      Usuń
  9. Wspaniałe! Mam jednak pytanie o mąkę ryżową: chodzi o mąkę z ryżu brązowego? Kiedyś z niej piekłam i "trzeszczała" podczas jedzenia, tzn. coś jakby się jadło piasek. Dziękuję za wszystkie Twoje smakowitości, a większość z nich już wybróbowałam. Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mąka była biała i nie trzeszczała. ;) Pierniczki są tak twarde ze trzeszczą bezwzględnie w całości! uściski! :)

      Usuń
  10. Iw, Twój przepis spadł mi z nieba!:) Od paru tygodniu chodzi za mną pytanie jak zrobić bezglutenowe pierniczki(bez jajek i mleka). To moje pierwsze "bezglutenowe święta", więc jeszcze nie mam doświadczenia w wypiekach świątecznych z "ograniczeniami". Dziękuję za ten przepis!:)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę. Pozdrawiam! :)))

      Usuń
  11. Super przepis, dla Alergika i do tego bezglutenowe! Dziękuję za dołączenie do akcji:) Zdecyduj proszę którą nagrodę wybierasz, karob proszek czy melasę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :)
      Melasy ( z karobu?) nie znam... może poznam? ;)
      Uściski! :))

      Usuń
  12. Fantastyczny przepis, bez białego cukru, a takie ładne i smakowite :) dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo proszę! :) I na zdrowie! :)))

      Usuń
  13. Super!
    Właśnie skończyłam sprzątać po robocie ;)
    Ciasto super, świetnie się wyrabia, wałkuje, nic się nie przykleja. Idealnie cieniutkie!
    Niestety dałam za mało słodu (1/2 szklanki) i nie dałam żadnych przypraw (córka ma alergię, nigdy nie próbowała, więc nie ryzykowałam) - efektem są ciasteczka wytrawne, bo na pewno nie słodkie.
    Ale i tak dziękuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakiego słodu użyłaś? Różnią się stopniem słodkości. Słod z agawy na przykład jest bardzo słodki i myślę że 1/2 szklanki wystarczy. Daktylowy pewnie lepiej 3/4 szklanki. Zresztą wszystko jest kwestią gustu. Nasze wydawały mi się baaardzo słodkie. Warto spróbować ciasta przed upieczeniem. :) Uściski! :)))

      Usuń
  14. a wiesz, robiłam ostatnio całkiem podobne :) ja użyłam musu z daktyli, przed pieczeniem były całkiem słodkie, ale po upieczeniu pierwszej partii okazało się, że słodycz gdzieś wyparowała ;) do reszty dosypałam trochę stewii, więc pozostałe były już słodsze. tylko na razie twarde jak kamień :o a Twoje zmiękły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje zostały zabunkrowane przed Młodym i zmiękły! Babcia nawet zjadła. ;)

      Usuń
  15. Cóż. Nie wiem, co zrobiłam nie tak, ale ciasto lepi się do wszystkiego i rwie, a ciastka mają mączno-piaskowy posmak i generalnie nie da się ich jeść. Plus w piekarniku zaczęły się wyginać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ciasto się lepi, znaczy że należy podsypać je mąką na stolnicy. Rwać się raczej nie powinno jeśli siemię świeże i dobrej jakości. Mączno piaskowy posmak jest mi nie znany, myślę że jakość mąk ma znaczenie. Te pierniczki zawierają dużo przypraw i są dzięki nim bardzo aromatyczne. Wyginanie... nie doświadczyłam. Nie mam pojęcia. :/ Moje są idealnie takie jakie wykroiliśmy z Młodym. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  16. Czy skrobia kukurydziana to jest to samo co mąka kukurydziana?

    Można pominąć syrop daktylowy i dodać trochę ksylitolu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skrobia to skrobia, osobny produkt. :)
      Syrop można by spróbować ominąć, wówczas proponuję ksylitol rozpuścić na patelni. :) Kolor ciasteczek może być inny bo syrop daktylowy jest ciemnobrązowy.
      Uściski!
      :)))

      Usuń
  17. Jestem uczulona na siemię lniane.Czy ono jest konieczne?Jeśli tak to czym je zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej konieczne... Nie próbowałam bez siemienia, nie pomogę. :)
      Siemię zasadniczo zastępuje "klej" czyli albo gluten albo jajko.
      Eksperymentuj!
      Uściski!
      :)))

      Usuń
    2. No to dalej muszę poszukiwać, gdyż jestem uczulona również na gluten, pszenicę, żyto, jęczmień, owies i każdy typ jajek.Kocham różne ciasta i ciasteczka ale bez mąki i jajek ciężko coś wymyślić.Ale nie poddaję się.
      Dzięki za odpowiedź i Twój blog.Jest pięknie inspirujący i pomocny.Wczoraj ugotowałam kaszę jaglaną wg Twojego przepisu i wyszła super.Po ugotowaniu włożyłam ją pod kołderkę, aby sobie odpoczęła.Była super sypka.
      Pozdrawiam

      Usuń
  18. Czy skrobia kukurydziana jest obowiązkowa? Niestety mamy na kukurydzę alergię.. Czy zamiast słodu może być ksylitol?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czym mozna zastapic skrobie kukurydziana?mam rowniez alergie:(

      Usuń
  19. Zrobiłam.... jak na bezglutenowe są naprawdę czadowe. Ale chyba przed zjedzeniem będę moczyć w herbacie... ;)
    Jakie wielkie szczęście, ze miałam akurat w domu wszystkie potrzebne przyprawy :). Zamiast syropu daktylowego dałam miód :).

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglądają super, dobrze, że zbliżają się święta :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Kiedy najpóźniej można zrobić te pierniczki żeby "doszły" na święta? Czy one są od razu dobre?

    OdpowiedzUsuń
  22. Olej kokosowy czy maslo klarowane maja byc w postaci stalej czy plynnej?
    Iza

    OdpowiedzUsuń
  23. a czym tak ładnie odbić serduszko i literki? są to jakieś specjalne pieczątki ?

    OdpowiedzUsuń
  24. Jak spreparować ksylitol do tych pierniczkow?

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną?

    OdpowiedzUsuń
  26. a skrobia kukurydziana to lepiacz? nigdzie nie moge kupic. moge zastapic skrobia ziemniaczana? a najlepiej byloby gdyby istaniala mozliwosc nasionek chia albo siemienia lnianego :))) pozdrawiam,
    dziekuje
    aga

    OdpowiedzUsuń
  27. Ooooo, z nieba mi spadasz na pierwsze święta bezbezbez!! Siemię z opisu wynika że w nasionkach dałaś?. Dopiero zaczynam przygodę z siemieniem, czy jk użyję już zmielonego (takie mam w domu) to coś zmienia? Dodać go później?

    OdpowiedzUsuń
  28. Och, super wpis - iskierka nadziei przed pierwszymi świętami bezbezbez... Mam pytanie o siemię lniane (ha, o to chyba jeszcze nikt nie pytał ;) - z opisu przygotowania zrozumiałam (popraw mnie, jeśli się mylę), że chodzi o nasionka, a nie mielone. Na razie dopiero zaczynam eksperymenty z siemieniem (no dobra - kupiłam i raz wrzuciłam do czegoś jak na razie...) - i w zwiazku z tym pytanie - czy mogę ziarenka bezkarnie zamienić na mielony (takie kupiłam), i jeśli tak, to czy jakoś inaczej z nim należy postąpić? (dodać później np?)

    OdpowiedzUsuń
  29. Boskie! Moje bezcukrowo-bezglutenowo-wegańskie Dzieci są zachwycone :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Moje dziecię też na tej diecie; przepis na pierniczki jak najbardziej potrzebny. Muszę tylko pożonglować mąkami, bo nie mam wszystkich jak w przepisie, ale "raz kozie śmierć". Dzięki serdeczne za dzielenie się przepisami:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  31. Pyszne! Właśnie skończyłam piec ostatnią porcję :) Troszkę poeksperymentowałam i dodałam mąkę amarantusową zamiast 0,5 szkl. ryżowej, stwierdzam - nadaje się :) Bezglutenowe a do tego całkowicie wegańskie, CUDO :)) kolejne podejście przed świętami. Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Co to znaczy goździki otarte? gdzie się takowe kupuje? czy też może są to zwykłe całe goździki zmielone w młynku do kawy?

    OdpowiedzUsuń
  33. Matko Smakoterapio, dziekuje bardzo za przepis! :) Zapachem pochlonięty jest cały dom! :) U nas tak wygladają:
    http://kreaturnakuchnia.blogspot.com/2013/12/pierniczki-korzenne-bezglutenowe.html
    Usciski i serdeczności świateczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Może być skrobia ziemniaczana zamiast kukurydzianej?

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.