piątek, 27 września 2013

PROSTA POTRAWKA Z BAKŁAŻANA / wegańska

To jeszcze przecież nie jesień, 
piąta pora roku - późne lato, harvest, czas zbiorów, 
upojenie barwami i smakami, nasycenie...
Czas ciężkiej, acz radosnej pracy (przetwory).
Na gotowanie nie zostaje za dużo czasu, dlatego jemy stosunkowo proste, 
przyjemne i szybkie w przyrządzaniu potrawy.
Dziś spełniająca powyższe kryteria zapiekanka, 
pod warunkiem że JUŻ zdążyliście zrobić domowy ajvar (klik). 
Albo go kupić... ;)

Podano z domowym pesto.

Składniki:
bakłażany (2 szt. małe lub 1 duży)
pomidory (6-8 sztuk)
bazylia (pęczek)
czosnek (3-4 ząbki)
słoiczek ajvaru pikantnego (najlepiej domowej roboty)
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól

Wersja "przemieszana".
Wykonanie:
Bakłażana pokrój na okrągłe plastry (1cm szerokości). Na dużej patelni upraż bez tłuszczu plastry bakłażana, następnie, przed odwróceniem ich na drugą stronę ugnieć je porządnie widelcem by puściły sok i straciły gąbczastą strukturę. Wówczas przewróć na drugą stronę, posmaruj każdy plaster łyżką ajvaru, posyp całość pokrojonym w plastry czosnkiem, porwanymi liśćmi bazylii, przykryj plastrami pomidorów, posyp solą, i jeszcze kilkoma liśćmi bazylii, polej oliwą (niewielka ilość) i duś pod przykryciem około 15 minut.
Możesz całość wymieszać, możesz podawać tak jak się dusiło, warstwowo. 
Pyszne na ciepło, zaś na zimno, następnego dnia - absolutnie doskonałe!
Zwłaszcza z domowym pesto (przykładowy przepis - klik).
Smacznego!
Ciao!
:)


9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Nie robiłam takiej wersji, spróbuj. Myślę, że tak. :)

      Usuń
  2. Ale mam ochotę dokładnie na coś takiego... tylko ajvaru ni ma. W tym roku tylko zielone papryki i poblano, czerwonych nie robiłam. Ale jeszcze to rozważam, może nie hurtowo, ale tak jednoporcjowo do tego dania zrobię:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zmiksować paprykę pieczoną lub podduszoną i doprawić a la ajvar. :)

      Usuń
  3. Wszystko co z bakłażanem jest najlepsze, to potwierdzone naukowo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihihihiiiiii! ;)
      Marto, wiesz jaki ja mam stosunek do badań naukowych...
      Relatywny. ;)
      Jednakowoż nie zaprzeczę!
      Najlepszość.
      Całusy!
      :)))

      Usuń
  4. Jak zwał tak zwał tą prę roku - sezon na bakłażany, śliwki i cynamon - tak też można ;)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.