wtorek, 24 czerwca 2014

BATONIKI Z PROSA - NAJPROSTSZE

Czy wiesz, że potrzebujesz bazowo tylko dwa składniki oraz nie więcej niż kwadrans wolnego czasu by zrobić najprostsze domowe batoniki?
Bez cukru, bez glutenu, bez nabiału i co najważniejsze,
bez podejrzanych dodatków identycznych z naturalnymi albo rodem z "tablicy Mendelejewa? ;)
Proso dostałam od Agnieszki (dzięki!) i natychmiast dostałam kulinarnej weny. ;)
Pamiętacie słodkie domowe szyszki z duchanego ryżu? One posłużyły nam za główną inspirację.
Powstało kilkanaście przepisów na zdrowe, domowe batoniki, którymi się z Wami podzielę sukcesywnie.

Pomarańczowymi z dodatkiem goji i amarantusa (czekają na opis)


Oraz "nutellowymi"(czekają na opis).


A tymczasem zabieramy się za batoniki najprostsze:


Składniki:
daktyle - dwie garści
proso dmuchane - 2 -3 garści (tak by masa po wymieszaniu nie była zbyt klejąca ale nie rozpadała się)


Wykonanie:
Daktyle zmiel na masę w dowolnym urządzeniu (błyskawicznie, w 15 sekund, uda się to jedyne w urządzeniu wysokoobrotowym) i połącz z prosem. Uformuj batoniki używając pomocniczo folii do żywnościi na desce do krojenia i ugniatając dłońmi masę. 
Możesz też ulepić szyszki.
Gotowe!
Smacznego!
:)

Gotowe na wynos. :)

Ciao!
:)

25 komentarzy:

  1. Ale kusząco wyglądają te zdjęcia....znaczy się batoniki na zdjęciach:))) Serdeczności posyłam kolorowe i pełne w zdrowie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. skad wziac proso dmuchane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze sklepu z naturalną żywnością. :)

      Usuń
  3. Ciekawe, czy amarantus ekspandowany również się sprawdzi? Jest jednak sporo drobniejszy. Pani Iwono, co Pani sądzi?

    Bogna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie, że tak. Na pierwszym zdjeciu jest batonik z amarantusem. Jutro przepis. :)

      Usuń
    2. Też od razu o tym pomyślałam :)

      Usuń
  4. pyszka! apetycznie wygląda na zdjęciach, zrobię z amarantusa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygladają naprawdę rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Biegnę po zakupy i idę robić 😄

    OdpowiedzUsuń
  7. Jesli nie dysponuje sie takim urzadzeniem wysokoobrotowym, to daktyle nalezy wczesniej namoczyc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej nie moczyć, bo woda nie pomoże w sklejaniu, bedzie ciapa. Chyba że minimum wody. Lepiej zmielić w czymkolwiek. Maszycka do mięsa? Wyciskarka ślimakowa? :)

      Usuń
  8. Genialne! To pierwsze zdjęcie jest tak apetyczne, że pożałowałam, że nie mogę ich spróbować. :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam w domu 4 opakowania rożnych ziaren ekspandowanych. Przepisy spadły mi z nieba :D

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy przepis na ten batonik z amarantusem, pomarańczami i jagodami goji dałoby radę wstawić rano?:) Bo po południu mam spotkanie w szerokim gronie, to bym go nieco spopularyzowała :)))
    I drugie pytanie - czy jak namoczone (np. przez noc) daktle zmielę bez problemu blenderem, to też się sprawdzą?

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo się paćkają?

    OdpowiedzUsuń
  12. O! fajne :) Ja robiłam z suszonymi morelami i innymi dodatkami i siup do suszarki i polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Daktyle powinny być świeże, czy mogą być suszone? Batoniki wystarczy tylko ukształtować, czy trzeba je np. schłodzić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suszone. Mozna schłodzić, ale nie trzeba. :)

      Usuń
  14. Tak Genialne teoretycznie i dla osób wtajemniczonych. Ja poproszę o szczegółowy opis daktyli ponieważ w swojej naiwności wrzuciłam kilka suszonych do mojego thermomixu (świeżego nowiutkiego i błyszczącego) i... no w 15 sek to one (te daktyle oczywiście) się tylko rozszalały po ściankach żadnej masy z tego nie było :-( a mam wnuczkę bezglutenową to jakbym się wykazała takimi batonikami to byłabym najlepszą babcia na świecie, więc help me help.
    Grażyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pewnie zależy od wysusznenia daktyli. Proszę wrzucić do thermo 2 porządne garści daktyli i miksować aż przestaną hałasować. Zebrać masę ze ścianek i gotowe. :) Nie muszą być zblendoane na krem, i tak się kleją. Babcią JUŻ na pewno jesteś NAJLEPSZĄ! :D

      Usuń
  15. Jeżeli nie posiadam urządzenia wysokoobrotowego, to czy daktyle należy wcześniej namoczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można próbować. Byle nie za dużo wody bo się masa nie będzie kleić...

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.