Ciąg dalszy przepisów słodkości dla dzieci alergicznych i nie tylko.
Szarlotka
skład:
2 szklanki mąki ryżowej eko
2 jajka eko
3 łyżki ksylitolu
ok 2-3 łyżek letniej wody
3 łyżki oleju nierafinowanego lub masła klarowanego
łyżeczka eko proszku do pieczenia
3 utarte jabłka ekologiczne
opcjonalnie rodzynki
szczypta cynamonu
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol, dodaj żółtka, olej, wodę i zagnieć ciasto.
Jeśli jest za suche dodaj odrobinę więcej wody.
Wyrobione ciasto podziel na dwie częsci. Jedną z nich schowaj na pół godziny do zamrażalnika.
Pozostałą część wyłóż na posmarowaną olejem tortownicę (ok 20cm).
Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z rodzynkami i cynamonem i szczyptą ksylitolu.
Masę wyłóż na ciasto.
Białka ubij na sztywno rozłóż na masie jabłkowej.
Drugą połowę ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Rozłóż delikatnie na białku.
Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.
Piecz ok pół godziny.
Smacznego!
:)
czy mąkę ryżową można zastąpić kukurydzianą?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, nie podpowiem... :/ Uściski! :)
UsuńCzym można zastąpić jajko? Może paćką z dyni? :)
OdpowiedzUsuńMagda
Było rewelacyjne <3
OdpowiedzUsuńPodnoszę się z łóżka w to niedzielne popołudnie i biegnę do kuchni robić to pysznie wyglądające ciacho :)
OdpowiedzUsuńJestem uzależniona od tego ciasta <3
OdpowiedzUsuńMąka kukurydziana się nie klei, samą raczej nie ale pół na pół do biszkoptu z pszenną stosuję, robiłam też biszkopt z samej mąki kukurydzianej ale trzeba pokombinować żeby suchy nie był;)
OdpowiedzUsuńzrobilam to ciasto, wygladalo na zwykle "kruche", ale po upieczeniu bylo tak suche i sypkie, ze sie nie dalo kroic. wszystko sie sypalo, ale i tak zjedzone :) zastanawiam sie jakiej maki dodac, by bylo bardziej podobne do zwyklej szarlotki. moze dodac masla i zamiast wody mleko? dzieki za przepis. aga
OdpowiedzUsuńMiałam ten sam problem z tym zbyt sypkim i rozwalającym się ciastem (ale i tak szybko zniknęło;) Nie wiem czy to taki jego urok, czy coś zrobiłam nie tak... tylko co? :) pozdrawiam, Eve
OdpowiedzUsuńWłaśnie jem jeszcze cieple .Robiłem według przepisu ale sie nie kleiło. dodałem żółtko wiecej wody i oleju. Wali skrobia i czuć ziarno. Czuć też przyprawy okrzenne nie tylko cynamon. NAJWAŻNIEJSZE, że nie ma glutenu
OdpowiedzUsuńTo ciasto, nie chce się związać takie ma być?
OdpowiedzUsuńTak, to ciasto nie klei się jak pszenne. Brak glutenu!. :)
Usuńkocham ten przepis, kocham ciasto kruche z mąki ryżowej!! na tej bazie zrobiłam ciasto bananowe z mango (super wyszło, choć mąż mądralował, że się ciasta z twardszych owoców robi a nie dojrzałego mango ^^)! jutro jadę po nową "porcję" mąki ryżowej!! :)) pozdrawiam!! :)
OdpowiedzUsuń