czwartek, 26 maja 2011

CIASTO Z JABŁKAMI dla alergika

Ciąg dalszy przepisów słodkości dla dzieci alergicznych i nie tylko.


Szarlotka
skład:
2 szklanki mąki ryżowej eko
2 jajka eko
3 łyżki ksylitolu
ok 2-3 łyżek letniej wody
3 łyżki oleju nierafinowanego lub masła klarowanego
łyżeczka eko proszku do pieczenia
3 utarte jabłka ekologiczne
opcjonalnie rodzynki 
szczypta cynamonu


Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol, dodaj żółtka, olej, wodę i zagnieć ciasto.
Jeśli jest za suche dodaj odrobinę więcej wody.
Wyrobione ciasto podziel na dwie częsci. Jedną z nich schowaj na pół godziny do zamrażalnika.
Pozostałą część wyłóż na posmarowaną olejem tortownicę (ok 20cm).
Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z rodzynkami i cynamonem i szczyptą ksylitolu.
Masę wyłóż na ciasto.
Białka ubij na sztywno rozłóż na masie jabłkowej.
Drugą połowę ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Rozłóż delikatnie na białku.
Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.
Piecz ok pół godziny.
Smacznego! 
:)


13 komentarzy:

  1. czy mąkę ryżową można zastąpić kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, nie podpowiem... :/ Uściski! :)

      Usuń
  2. Czym można zastąpić jajko? Może paćką z dyni? :)

    Magda

    OdpowiedzUsuń
  3. Było rewelacyjne <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Podnoszę się z łóżka w to niedzielne popołudnie i biegnę do kuchni robić to pysznie wyglądające ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem uzależniona od tego ciasta <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Mąka kukurydziana się nie klei, samą raczej nie ale pół na pół do biszkoptu z pszenną stosuję, robiłam też biszkopt z samej mąki kukurydzianej ale trzeba pokombinować żeby suchy nie był;)

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobilam to ciasto, wygladalo na zwykle "kruche", ale po upieczeniu bylo tak suche i sypkie, ze sie nie dalo kroic. wszystko sie sypalo, ale i tak zjedzone :) zastanawiam sie jakiej maki dodac, by bylo bardziej podobne do zwyklej szarlotki. moze dodac masla i zamiast wody mleko? dzieki za przepis. aga

    OdpowiedzUsuń
  8. Miałam ten sam problem z tym zbyt sypkim i rozwalającym się ciastem (ale i tak szybko zniknęło;) Nie wiem czy to taki jego urok, czy coś zrobiłam nie tak... tylko co? :) pozdrawiam, Eve

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie jem jeszcze cieple .Robiłem według przepisu ale sie nie kleiło. dodałem żółtko wiecej wody i oleju. Wali skrobia i czuć ziarno. Czuć też przyprawy okrzenne nie tylko cynamon. NAJWAŻNIEJSZE, że nie ma glutenu

    OdpowiedzUsuń
  10. To ciasto, nie chce się związać takie ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to ciasto nie klei się jak pszenne. Brak glutenu!. :)

      Usuń
  11. kocham ten przepis, kocham ciasto kruche z mąki ryżowej!! na tej bazie zrobiłam ciasto bananowe z mango (super wyszło, choć mąż mądralował, że się ciasta z twardszych owoców robi a nie dojrzałego mango ^^)! jutro jadę po nową "porcję" mąki ryżowej!! :)) pozdrawiam!! :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.