sobota, 9 czerwca 2012

RACUCHY JAGLANE Z MANGO

W ramach niekończących się poszukiwań na przemyt kaszy jaglanej w codziennej diecie, 
wymyśliły nam się apetyczne żółciutkie racuchy.
Gdyby Wam było mało mangowego smaku, 
serwujemy je z aksamitnym musem z ... 
MANGO, 
oczywistość.
;))


Składniki:
mango (1 szt. ale ok. 1/4 pożarłam w tak zwanym miedzyczasie)
ugotowana na sypko kasza jaglana (6-7 łyżek kopiastych)
mąka z quinoa (2 łyżki, niekoniecznie)
skrobia kukurydziana ( 3 spore łyżki)
szczypta kardamonu zielonego
jajo (opcjonalnie, można zwiększyć ilość skrobii)
ewentualnie trochę wody
masło klarowane do smażenia (lub inny zdrowy tłuszcz lub olej)
listki stewii do osłodzenia  (niekonieczne, można użyć innej substancji słodzącej)


Wykonanie:
Kaszę zmiksuj z jajem i obranym mango, dodaj mąki i kardamon. 
Jeśli jest taka potrzeba dolej odrobinę wody. 
Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany 
ale stosunkowo łatwo spływającej z łyżki na patelnię. 
Umaż na maśle klarowanym.
Podawaj np z musem z mango (miksowany owoc).



mus z mango :)

Smacznego!


Ciao!
:)






19 komentarzy:

  1. ale fajne połączenie!
    zapraszam do akcji: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/sniadaniarnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz wpadnę. Dziękuję za zaproszenie. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Smakowite... Młody pożarł wszystkie!! Pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. oj tak, te racuchy mają potencjał! ja uwielbiam wszystkie na bazie puree owocowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas najczęściej są jabłkowe. Zapraszam :)
      http://smakoterapia.blogspot.com/2011/12/sposoby-na-kasze-jaglana-racuchy-z.html

      Usuń
  4. Iwona jesteś czarodziejka zdrowej i pysznej kuchni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czarownicą na pewno... ;))) Dzięki Margot. :) Caus!

      Usuń
  5. Witaj,
    dziękuję za dodanie przepisu do akcji;)
    Pozdrawiam
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam dzisiaj, ale bez jajek - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na jakiej / z jakiego tworzywa wykonanej /patelni smaży Pani racuchy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się unikać teflonu, ale nie zawsze się to udaje ponieważ ceramiczną patelnię mam tylko jedną... Drogie są. :/ Pozdrawiam! :)

      Usuń
  8. Bardzo dziękuję za odp.
    Pozdrawiam,
    p.s.
    Pani przepisy to cuda, cudeńka , ratuje mi Pani życie!

    OdpowiedzUsuń
  9. My rodzinnie kaszę jaglaną od lat jadamy, dzieciaki uwielbiają na śniadanie. Spróbowałam dzisiaj racuszków z Pani przepisu, ale zmodyfikowałam, gdyż nie jest nikt w domu na specjalnej diecie. Racuszki były z bananem, jabłkiem, jajem i skrobią ziemniaczaną (bo takową tylko miałam). Podałam z domowym dżemem z malin. Wyszły pysznie! Dzięki za inspiracje, będę próbować dalej.
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
  10. Wlasnie robie.Wszystko ok,nie przyklejaja sie i nie rozlatuja,ale sa jakby surowe w srodku.Tak ma byc?

    OdpowiedzUsuń
  11. Placuszki pycha !nawet mój mąż, mięsożerca, się skusił i powiedział że pyszne! tak że jest Pani wielka! prosimy więcej tak wspaniałych przepisów Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.