W ramach niekończących się poszukiwań na przemyt kaszy jaglanej w codziennej diecie,
wymyśliły nam się apetyczne żółciutkie racuchy.
Gdyby Wam było mało mangowego smaku,
serwujemy je z aksamitnym musem z ...
MANGO,
oczywistość.
;))
Składniki:
mango (1 szt. ale ok. 1/4 pożarłam w tak zwanym miedzyczasie)
ugotowana na sypko kasza jaglana (6-7 łyżek kopiastych)
mąka z quinoa (2 łyżki, niekoniecznie)
skrobia kukurydziana ( 3 spore łyżki)
szczypta kardamonu zielonego
jajo (opcjonalnie, można zwiększyć ilość skrobii)
ewentualnie trochę wody
masło klarowane do smażenia (lub inny zdrowy tłuszcz lub olej)
listki stewii do osłodzenia (niekonieczne, można użyć innej substancji słodzącej)
Wykonanie:
Kaszę zmiksuj z jajem i obranym mango, dodaj mąki i kardamon.
Jeśli jest taka potrzeba dolej odrobinę wody.
Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany
ale stosunkowo łatwo spływającej z łyżki na patelnię.
Umaż na maśle klarowanym.
Podawaj np z musem z mango (miksowany owoc).
mus z mango :) |
Smacznego!
Ciao!
:)
ale fajne połączenie!
OdpowiedzUsuńzapraszam do akcji: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/sniadaniarnia
Zaraz wpadnę. Dziękuję za zaproszenie. Pozdrawiam! :)
UsuńPiękne i pewnie pyszne:)
OdpowiedzUsuńSmakowite... Młody pożarł wszystkie!! Pozdrawiam! :)
Usuńoj tak, te racuchy mają potencjał! ja uwielbiam wszystkie na bazie puree owocowego :)
OdpowiedzUsuńU nas najczęściej są jabłkowe. Zapraszam :)
Usuńhttp://smakoterapia.blogspot.com/2011/12/sposoby-na-kasze-jaglana-racuchy-z.html
Iwona jesteś czarodziejka zdrowej i pysznej kuchni
OdpowiedzUsuńCzarownicą na pewno... ;))) Dzięki Margot. :) Caus!
UsuńWitaj,
OdpowiedzUsuńdziękuję za dodanie przepisu do akcji;)
Pozdrawiam
Magda
Pozdrawiam i dziękuję! :)
UsuńZrobiłam dzisiaj, ale bez jajek - pycha :)
OdpowiedzUsuń:D ściskam!
UsuńNa jakiej / z jakiego tworzywa wykonanej /patelni smaży Pani racuchy ?
OdpowiedzUsuńStaram się unikać teflonu, ale nie zawsze się to udaje ponieważ ceramiczną patelnię mam tylko jedną... Drogie są. :/ Pozdrawiam! :)
UsuńBardzo dziękuję za odp.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
p.s.
Pani przepisy to cuda, cudeńka , ratuje mi Pani życie!
My rodzinnie kaszę jaglaną od lat jadamy, dzieciaki uwielbiają na śniadanie. Spróbowałam dzisiaj racuszków z Pani przepisu, ale zmodyfikowałam, gdyż nie jest nikt w domu na specjalnej diecie. Racuszki były z bananem, jabłkiem, jajem i skrobią ziemniaczaną (bo takową tylko miałam). Podałam z domowym dżemem z malin. Wyszły pysznie! Dzięki za inspiracje, będę próbować dalej.
OdpowiedzUsuńKinga
Super wieści! przesyłam uściski! :)))))
UsuńWlasnie robie.Wszystko ok,nie przyklejaja sie i nie rozlatuja,ale sa jakby surowe w srodku.Tak ma byc?
OdpowiedzUsuńPlacuszki pycha !nawet mój mąż, mięsożerca, się skusił i powiedział że pyszne! tak że jest Pani wielka! prosimy więcej tak wspaniałych przepisów Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń