środa, 25 kwietnia 2012

HUMMUS z czosnkiem niedźwiedzim

Zróbmy sobie hummus, rzekła.
I uczyniła.
Spróbowała.
Zwyczajny.
Jakiś.
Pęczek czosnku niedźwiedziego schwyciła.
Bzzzzz.
I już taki zwyczajny nie był...
;)))


Składniki:
ciecierzyca (400 g)
tahini (lub sezam do zmielenia)
cytryna
sól
czosnek
oliwa z oliwek
czosnek niedźwiedzi

Wykonanie:
Skorzystaj z przepisu tutaj.
Następnie pokrój na nieduże kawałki pół pęczka czosnku niedźwiedziego, 
dodaj do hummusu i zmiksuj.
Pasta nabierze ciekawego czosnkowego - trawiastego, bardzo świeżego smaku.


Smacznego!
:)



12 komentarzy:

  1. też taki robiłam :) czosnek niedźwiedzi ma to do siebie, że gdzie by go nie dodać, wszystko czyni nadzwyczajnym!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też ostatnio do swojego hummusu dodałam czosnek niedźwiedzi, świetnie podkręca smak!
    Wyszło mi go duuuużo, więc gdy mi się znudził po paru dniach jako pasta, zastosowałam go jako farsz do pierogów. Wyszły świetne, smakowały baaardzo podobnie do ruskich (bo przed ich nadzianiem dodałam do farszu jeszcze podduszoną cebulkę i sporo pieprzu). Polecam! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uaaau, pierogi! My raczej bezglutenowi... ale tak mnie zainspirowałaś, że chyba zaraz coś wymyślę! Merci. :) Ścisk! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. A u mnie dzisiaj ze szpinakiem. Ale na twój też bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Porywam miseczkę tych dobroci. Kolor ma piękny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po trawiastym hummusiku ostało się jedynie wspomnienie i zdjęcia. Hlip... ;))
      Do następnego razu. :))

      Usuń
  6. Czosnek niedźwiedzi lubimy, pastę takową też ukręcimy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,
    A gdzie taki czosnek można kupić w Warszawie?
    Pozdrawiam,
    LiviaSt75

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem dziś pierwszy raz na Twojej stronce i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Naprawdę cieszę się że tu trafiłam. Raz że praktykuję p.p., dwa że przepisy są naprawdę ciekawe i inspirujące....

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.