No chyba nie podejrzewałaś,
że zmiksowana melisa będzie miała obłędny,
nasycony upalnym słońcem, wściekło-zielony odcień??
Yyyyyy...
Rzeczywiście, jakoś tak głupio uwierzyłam,
że romansując z cytryną jednak zachowa swój piękny powab z ogrodu.
Nie zachowała.
;)
Całe szczęście, że pyszna jest.
A wraz z nią całe gałeczki melisowych lodów.
Bure brzydale, najzdrowsze w swojej klasie
kłaniają się państwu nisko.
Voila!
Składniki ( na 2 gałki lodów):
1 banan
pęczek melisy (świeżej)
pół cytryny
jeśli lubisz bardzo słodkie ewentualnie ksylitol (1 łyżeczka) lub stewia (1 szczypta)
Wykonanie:
Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki i włóż do zamrażarki.
Mieszaj co jakiś czas. Nie zamrażaj "na kość".
Gotowe!
ps. w temacie lodów... połączenie: cukier+nabiał+mrożenie nadużywane w lecie, jest wprost proporcjonalne do ilości przeziębień w zimie... Według TMC to właśnie w lecie pracujemy na pierwsze jesienne i zimowe przeziębienia i grypy. Nie przesadźcie z ilością wychładzających napojów i potraw. Lato jest w Polsce zbyt krótkie by organizm zdążył się przygotować do zimy.
Jeśli już macie ochotę na lody, zrezygnujcie z tych mlecznych, słodzonych cukrem...
Ciao!
:)
już to wiele razy mówiłam, że jedzenie nie ma wyglądać - ma smakować! wygląd może jedynie zachęcać do wypróbowania ale na kubki smakowe nie zadziała ;)
OdpowiedzUsuńDla mnie musi też wyglądać. Dlatego też brzydalom towarzyszą idealne czerwone piekności i jest wspaniale. :) Sciskam!
UsuńDla mnie najważniejszy jest smak, więc fakt, iż nie powalają soczystą zielenią, nie przeszkadza mi wcale;)
OdpowiedzUsuńMalwinna, dzięki. Z porzeczką są okey. :)
Usuńjakie brzydale , jak dla mnie z ta gałązką porzeczki przepiękne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńMargot, dla mnie też! "Brzydale" w kontekście drobnego rozczarowania.. Tylko czym uzasadnić tę moją naiwną wiarę że będą ślicznie zielone?? ;)))
Usuńlepiej sok z cytyrynka czy cala cytrynka? :>
OdpowiedzUsuńBrzydale, bo sciemnial banan. Ale inaczej nie byly by tak pociagajace - brzydale z intelektem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)