niedziela, 15 grudnia 2013

DOMOWA SŁODKA PRZYPRAWA PIERNIKOWA

Zazwyczaj nie kupujemy mieszanek przyprawowych w sklepie.
Znakomitą większość z nich można z powodzeniem wykonać w domu mając pełną kontrolę nad wszystkimi dodawanymi składnikami. Tym razem "ukręcimy" słodką i bardzo aromatyczną przyprawę piernikową na bazie ksylitolu. Oczywiście ksylitol można pominąć jeśli przyprawa będzie Wam potrzebna do użycia tylko i wyłącznie z dodatkiem miodu lub słodu.


Składniki (na 500 g "mąk bezglutenowych" na pierniczki):
ksylitol 50 g (do wypieku dodajemy zazwyczaj dodatkowo ok 100g słodu daktylowego lub "miodu daktylowego"  domowego (przepis))
goździki 10 szt.
cynamon 2-4 cm kory (lub 2-4 łyżeczki proszku)
karob (1 łyżka)
kardamon (wyłuskane nasionka z 5-6 nasiennych łupinek)
imbir suszony - opcjonalnie (1/4 lub 1/2 łyżeczki)
nasiona kolendry - opcjonalnie (kilka sztuk)
sól kamienna lub himalajska (szczypta)

Wykonanie:
Wrzuć składniki do miksera i zmiel na proszek. W przypadku urządzenia thermomix miksuj całość 5s/obroty 6 a następnie 5-7s/ obroty 10.

Używaj wedle gustu do pierników i pierniczków. Przechowuj w zamkniętym pojemniku na przyprawy
Smacznego!
:)

2 komentarze:

  1. A jak ktoś nie ma ksylitolu to czym go najlepiej zastąpić i w jakiej ilości żeby nie przegiąć?

    OdpowiedzUsuń
  2. u nas jeszcze dochodzą suszone limetki , skórka z sycylijskich pomarańczy, liśc laurowy, gałka muszk. czasem troszkę anyżu ale za to bez kolendry :) pozdrawiam
    Basia

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.