środa, 24 czerwca 2015

BABECZKI Z TRUSKAWKAMI BEZ CUKRU!

Szaleństwo truskawkowe pochłonęło nas bez reszty!
Najbardziej, mnie, Matkę oczywiście, od kiedy zatopiłam się w truskawkowych przetworach. ;)
Moja Młodzież musi nieco uważać - nadmiar drobnopestkowych owoców może powodować odczyny alergiczne. Przyuważyliśmy jednak, że truskawka w cieście, poddana wyższej temperaturze, podobnie jak inne owoce, nie powoduje żadnych niepożądanych reakcji - jest dla nas bezpieczna!
Do tego odkrycie ze w domu mamy górę ekologicznych baaardzo przejrzałych bananów i... nie mogło być inaczej.
Babeczki z truskawką!
Oczywiście bez glutenu i cukru!
:D
Zapraszamy!


Składniki na 12 sztuk:

mąka ryżowa - 150g
banany (tylko bardzo przejrzałe) - 3 szt. (pokaźne)
jajka - 4szt.
wanilia prawdziwa, sypka - pół łyżeczki
masło klarowane lub olej kokosowy - 3 łyżki
kamień winny (proszek do pieczenia eko) - 4 płaskie łyżeczki
garść truskawek niepryskanych

Wykonanie:
Banany obierz i zmiksuj z jajkami, masłem i wanilią. Mąkę ryżową przesiej przez sitko, i dodaj wraz z proszkiem do pieczenia do masy bananowej. Część truskawek pokrój w nieduże kawałki i dodaj do masy. Przygotuj papilotki papierowe lub odpowiednie foremki (te natłuść niewielką ilością masła lub oleju koko), wlej masę i ozdabiaj pozostałymi pokrojonymi truskawkami.
Piecz w temperaturze 170 stopni od 20-30 minut (tak jak lubisz).

Gotowe!
Smacznego!
:)

Uściski!
Matka Smakoterapia





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.