poniedziałek, 16 lipca 2012

NAJZDROWSZE DOMOWE LODY wegańskie

Jest taki jeden składnik, 
który sam w sobie wystarczy by zrobić smaczne lody wegańskie.
Niemożliwe?
A jednak.
BANAN!
Jego kremowa konsystencja z powodzeniem zastąpi nabiał 
a słodycz nie potrzebuje wzmocnienia cukrem.
Z dodatkiem porzeczek powstały  przepyszne kremowe lody porzeczkowe.
Cudowne!
:)
ps. w temacie lodów... połączenie: cukier+nabiał+mrożenie nadużywane w lecie jest wprost proporcjonalne do ilości przeziębień w zimie... Według TMC to właśnie w lecie pracujemy na pierwsze jesienne i zimowe przeziębienia i grypy. Nie przesadźcie  z ilością wychładzających napojów i potraw. Lato jest w Polsce zbyt krótkie by organizm zdążył się przygotować do zimy.
Jeśli już macie ochotę na lody, zrezygnujcie z tych mlecznych, słodzonych cukrem.


Składniki (na 2 duże gałki lodów):
1 banan
garść czarnych porzeczek
ewentualnie łyżeczka ksylitolu dla wielbicieli bardzo słodkich lodów.




Zmiksuj składniki i włóż do zamrażalnika.
Przemieszaj od czas do czasu i nie zamrażaj na kość. ;)
Czy robienie lodów może być prostsze???
:D


Smacznego!


Ciao!
:)





12 komentarzy:

  1. najlepsze , ja ten patent z bananem znam tyle lat( nie napisze ile bo wyjdzie ,żem stara bardzo :D) od czasu jak takie lody robiłam mojej siostrzenicy ukochanej ( a siostrzenica wkrótce 22lata będzie miała:D)
    Mój skarbelek uwielbiał malinowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny patent Margot. Ja znam go od ponad roku i bardzo się z tego odkrycia cieszę. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też niedługo będzie przepis na lody - bananowe właśnie. I zgadzam się, że banan jest do lodów idealny.

    OdpowiedzUsuń
  4. O i już wiem czym zastąpić mleko w lodach dla mamy karmiącej małego alergika:P Ewentualnie trochę mleka kokosowego jeszcze lub innego roślinnego. Działa już, ale tekst pod banerem;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszą połowę rozumiem, a drugą nie bardzo.... ;))) Nieśka, dawaj wielkimi literami bo coś dziś nie dolatuje... ;))

      Usuń
  5. A czym można zastąpić banana? Jestem uczulona na ten owoc ...
    Pozdrawiam,
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  6. Możesz go zastąpić na przykład dojrzałym awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Warto zawsze mieć w zamrażalniku banany pokrojone w plasterki- wtedy w każdej chwili możemy stworzyć takie wspaniałości. Polecam banan+ karob (lody "czekoladowe" ) :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a dla cukrzyczki w ciazy? jejuuuu ale mam ochotke, brzoskwinia moze byc?

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.