poniedziałek, 16 kwietnia 2012

ZDROWE CIASTO od SERCA :)

Bezglutenowe? 
To to za mało, bo bezglutenowe są też mixy, pełne dziwnych dodatków, 
do których się dotąd nie mogłam przekonać (i chyba nie zamierzam). 
Ono jest JAGLANO-GRYCZANE. Czyli mega zdrowe. :)
Bez cukru! Za to z ksylitolem, 
którego zdrowotne właściwości są znane coraz szerszemu gronu.
Czekoladowe?
Pewnie!
Bez uzależniającego kakao, za to z karobem.
Do tego zapach cynamonu i jabłek.
Mrrrrrau.
;)




Składniki:
mąka gryczana (1/2 szklanki)
mąka z prosa (3/4 szklanki)
jajka (4szt.)
karob (1 łyżka)
olej nierafinowany (3/4szklanki)
migdały
jabłka
cynamon
płatki migdałów
proszek do pieczenia (2 łyżeczki, eko)
wanilia (eko)
ksylitol (zależnie od preferencji smakowych, ok 1/2 szklanki)




Wykonanie:
Zmiksuj jaja z olejem, ksylitolem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Podziel ciasto na 2 części. Do jednej wsyp płaską łyżeczkę cynamonu i 4 łyżki płatków migdałowych, wlej do foremki i włóż do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni, na krótką chwilę, by ciasto podrosło trochę i "ścięło się". W tym czasie do drugiej połowy ciasta dodaj karob i wanilię i pokrój jabłko w cieniutkie plastry.
Wyjmij foremkę z piekarnika, wyłóż na niej jabłka, posyp je cynamonem, wylej na wierzch drugą część ciasta i szybko włóż z powrotem do piekarnika. Piecz ok 45 minut.




Teraz zrób czekoladę-bez-czekolady, w mniejszej ilości, do posmarowania ciasta.
(2 łyżki klarowanego masła, dwie łyżki karobu, dwie łyżki ksylitolu, 1 kopiasta łyżka ugotowanej kaszy jaglanej - podgrzej, zmiksuj i gotowe).


Zanim polejesz ciasto masą czekoladową możesz je jeszcze nasączyć, 
bowiem jest dość "gęste" (łyżka cytryny, łyżka wody, trochę ksylitolu - wymieszaj i polej ciasto z każdej strony).
Teraz czekolada, ozdoby, i już!


Smacznego!






Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi z fajnego bloga. Polecam!
:)

19 komentarzy:

  1. ooooo, jakie serce i jakie jeszcze zdrowe serce, to jak IW mogę się pakować i przybywać do ciebie?O raju ja bym u Cibie maiła raj , prawdziwy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margot,
      u Ciebie też jest nieziemsko... Dogadałybyśmy się, to pewne! :)
      Pozdrawiam!
      :D

      Usuń
  2. Nie jestem pożeraczką serc, ale takie to bym natychmiast schrupała ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Patyska, częstuj się. :)
    Pozdrawiam!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi sie spodobalo to ciasto i chcialam je zrobic mojemu synkowi na pierwsze urodziny, ale kupilam ksylitol i wyczytalam na nim, ze nie podawac dzieciom do 3 r.ż. Prawda to?? I jeszce jedno: czy mozna uzyć glutenowej mąki? Akurat nie mamy z glutenem problemu, a dziecko mi pluje gryczaną kaszką, wiec wolę nie ryzykować ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z glutenowej więc nie doradzę (gluten szkodzi wszystkim, nie tylko alergikom). Ciasto nie ma smaku gryki więc nie powinno się skojarzyć a gwarancji że maluchowi posmakuje też nigdy nie ma. ;) Ksylitol jest zalecany powyżej 3 r.ż i należy wprowadzać go stopniowo gdyż organizm może zareagować biegunką (niegroźną ale zawsze lepiej organizm stopniowo przyzwyczajać zgodnie z opisem na opakowani).. Bardzo łatwo go zastąpić, np stewią (uwaga o wiele słodsza 1 łyżeczka=szklanka cukru), albo daktylami mielonymi, byle nie cukrem, który wyrządza wiele szkód (poza znanymi konsekwencjami pozbawia organizm dziecka ważnych minerałów). Pozdrówko. :))

      Usuń
  5. Dzięki za odpowiedź, zobaczę vo mi z tego wyjdzie ... ;) I przy okazji, czy mały nie jest uczulony na migdały, bo jeszce nie jadł, a pediatra nie pozwala mu dawać żadnych orzechów (chyba trochę na wyrost).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz wątpliwości nie dodawaj migdałow. Jedliście już inne ziarna, np słonecznik? Albo w ogóle bez. :) Pozdrawiam.

      Usuń
  6. A ile tego ksylitolu? Bo na liście składników go nie ma...

    OdpowiedzUsuń
  7. Haloooo ;) mam pilne pytanie;)
    Ile minut ma być na pierwsza cześć ciasta w piekarnkiu? 15min?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, to się na pilne pytanie spóźniłam. ;))))
      Tak jak w przepisie. Kiedy ciasto się "zetnie" (sprawdzić organoleptycznie), jest ok. ;)
      Uściski!

      Usuń
  8. Witaj! Ja też mam pytanie. Chciałabym uniknąć klarowanego masła, a zamiast niego użyć oleju kokosowego. Proszę, doradź, ile ml powinnam dodać do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz na myśli polewę do ciasta? :) W samym cieście jest tylko olej. Oczywiscie olej kokosowy będzie idealny. Dodaj tyle samo w proporcjach ile dodałam masła klarowanego. :)

      Usuń
  9. (: przy okazji proszę też o poradę (ten sam problem - masło) dotyczącą zamiany masła na olej kokosowy (a może inny utwardzacz roślinny) w CIEŚCIE BURACZKOWYM (:

    Jak to dobrze, że dzielisz się z nami swoimi "odkryciami" ((:

    SERDeCZNIE dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem pod wielkim wrażeniem cudów, które tu Pani wykonuje. Ciasto bez glutenu, bez jaj, a wygląda przepięknie jak wypiek z cukierni. Na pewno wypróbuję ten przepis :)
    Zresztą dzięki innym Pani przepisom przekonałam się, jak szerokie zastosowanie może mieć kasza jaglana, co w mojej diecie bezglutenowej ma duże znaczenie. Chętnie też skorzystam z innych Pani pomysłów.
    Naprawdę wielkie wyrazy uznania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Iw, a czy ono nie ma gorzkawego posmaku z mąki jaglanej? Bo ostatnio w ramach eksperymentu dodałam częsciowo do szarlotki zamiast ryżowej (1/3) i była niezjadliwa, bo właśnie gorzka. Czym ją ewentualnie zastąpić? Dać więcej gryczanej czy np. ryżową?

    OdpowiedzUsuń
  12. Iw, a czy ono nie ma gorzkawego posmaku maki jaglanej? Bo ostatnio w ramach eksperymentu zamieniłam w szarlotce 1/3 mąki ryżowej jaglaną właśnie i ciasto było niezjadliwe, bo gorzkie. Czym ją ewentualnie tutaj zastąpić? Więcej gryczanej czy np. ryżową?

    OdpowiedzUsuń
  13. polewa wymiata! Ja nie używam może tej substancji do słodzenia o chemicznej nazwie, ale daktyle się sprawdziły. Tłuszcz kokosowych tez- super smak!! Kaszę jaglaną zaczynam lubić, dziękuję! :)))

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.