sobota, 14 lipca 2012

KREM Z CZARNEJ PORZECZKI bez nabiału i cukru

Spontaniczne desery są najsmaczniejsze!
Przynajmniej u mnie.
;)
Kremowa konsystencja, porzeczkowo - kokosowy aromat...
Mmmmm....
Prosto, bardzo szybko
i zaskakująco dobrze!


Składniki:
puszka mleka kokosowego (400 ml )
garść porzeczek
ksylitol (2 łyżki lub do smaku)
lub stewia (szczypta, lub do smaku)


Wykonanie:
Puszkę mleka kokosowego włóż do lodówki na 24 godziny by "się ostało", by gęsta część kokosowa oddzieliła się od kokosowej wody (możesz ją zużyć do koktajli).
Delikatnie otwórz puszkę i wyjmij gęścinę, dorzuć doń garść porzeczek, dowolny słodzik i zmiksuj.
GOTOWE!


Najszybszy deser świata... czyż nie?
;)


Jeśli włożysz deser do lodówki, schłodzony osiągnie konsystencję bardzo gęstego kremu.
Też pysznie!
:)


Smacznego!
Ciao!
:)






17 komentarzy:

  1. przyznam, że takiego połączenia smaków jeszcze nie próbowałam ale nadrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, połączenie smaków bardzo harmonijne. Mdła słodycz kokosa i kwaśna charakterność porzeczek. Dla mnie bomba, ale... co kto lubi! Pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. Jeżeli chodzi o spontaniczność w kuchni, to fakt. Wychodzą wtedy najlepsze smakołyki :) Ten krem jest tego dowodem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lovelykate, dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. Porzeczki z mlekiem kokosowym, dla mnie to coś zupełnie nowego ale zapowiada się bardzo bardzo pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arven, dla mnie również! Aż do teraz. :) Ściski!

      Usuń
  4. Super przepis, z resztą dopiero co się u ciebie rozglądam i widzę, że same wyjątkowe smakołyki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniaamm. Jesteśmy po konsumpcji tego smakowego cuda, ale w wersji z czerwoną porzeczka i syropem z agawy ;-) Podeslalam linka dalej, umiescilam na str bloga, niech wszyscy dowiedzą sie o twoim talencie, Iwonko!♡♡♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak bym umiała też bym zrobiła takie piękne serduszka. :D
      Całusy!
      :)))

      Usuń
  6. chyba lepiej zrobc mleko kokosowe samemu wg http://www.olgasmile.com/mleko-kokosowe.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie ze lepiej. My robimy takie: http://smakoterapia.blogspot.com/2013/01/domowe-mleczko-kokosowe.html

      usciski!
      :)

      Usuń
  7. pychota! dziś spreparowałam i wylizałam naczynie do czysta. Czekam na dobrze schłodzone porcje i nie mogę się już doczekać!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.