wtorek, 11 grudnia 2012

WIGILIJNA ZUPA ZAMIAST RYBNEJ wegańska, inspirowana rybą po grecku W CZTERECH ODSŁONACH

"Boszzzze! Klops! Kompletna katastrofa! 
Przecież oni wszyscy Cię zjedzą ZAMIAST TEJ ZUPYYYY!" 
<Szanowny Małżonek> 
Czemuś się na to zgodziła Babo? Bez sensu!"

No tak.
<ja>
Łatwo nie jest. Jest nawet niedobrze. 
Tak pomyślałam w pierwszej chwili kiedy to jedyny mężczyzna z blogerskiej czwórki, 
w ramach świątecznej akcji "Czterech Stron Gotowania", 
rzucił wyzwanie: ZUPA RYBNA...
Uch... cóż ja poczynię?! Cóż zrobię jeśli aktualnie ryb nie jadam??? 
Zaraz zaraz... 
A cóż mają począć Ci którzy nie jedzą mięs?
"Barszcz sobie zrobią!!!"
<mąż>
Grrrr... - kontynuując - ... czyż Wigilia nie jest dniem postnym? Bezmięsnym?
"Ryba nie mięso, Kobieto."
<mąż>
;)
Nie wiem czy wiecie ale dawniej na naszych ziemiach
jadano na Wigilię ogon bobra, 
gdyż uważano że wszystko co żyje w wodzie mięsem nie jest. ;) 
Jak widać częściowo nam tak zostało. 
Ryba to mięso, choć nieco inne. 
Wegetarianie i weganie być może zadowolą się w tym dniu barszczykiem lub grzybową, 
ja tam będę mała swoją "rybną". No i cóż że bez ryby. ;) 
A trudno. Niech mnie zjedzą. 
Ale najpierw ja wszamię moją zupę "zamiast rybnej", "rybną bez ryby", "rybną inaczej"...
Gęstą, aromatyczną, rozgrzewającą i ... z niespodziankami.
Idealna dla wegetarian, wegan, uczulonych na stwory morskie i eksperymentujących smakoszy,
inna niż wszechobecny barszczyk i grzybowa.
Oto moja zupa wigilijna w kilku odsłonach.
Ktoś chętny na spróbowanie???
:D 

Inspiracje: ryba po grecku, rwaki mazowieckie.

Rwaki z czarnuszką wg naszego pomysłu w zupie a la ryba po grecku
Składniki na zupę:
marchew (4 szt. spore)
pietruszka ( 1 duża)
seler (1 średni)
cebula (2 szt.)
czosnek (4 ząbki lub do smaku)
pomidory (szklanka posiekanych, bez skórki, lub średni słoik domowych pomidorów pasteryzowanych)
koncentrat pomidorowy najlepiej eko (kilka łyżek, do smaku)
sól 
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
papryczka ostra (opcjonalnie, do smaku)
słód lub miód (1/2-1 łyżki, do smaku)
olej nierafinowany (najlepiej lniany bądź rzepakowy)

Rwaki tradycyjne w zupie a la ryba po grecku.
Dodatki (do wyboru)
*boczniaki
*rwaki (przepis)
*pulpety migdałowo-jaglane:
migdały (2 garście)
słonecznik (garść)
kasza jaglana (ugotowana, 15 łyżek)
siemię lniane lub len złocisty (1 łyżka)
czosnek 
suszone pomidory (3 sztuki)
sól
pieprz
kozieradka (nasiona w proszku, 3 szczypty, niekonieczne, ale warto, 
dają pyszny "rosołkowy" aromat i są bardzo zdrowe)
majeranek (spora szczypta)
skrobia np ziemniaczana (1/4 objętości całej masy na pulpety)


Wykonanie:
Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka i podduś na patelni w niewielkiej ilości oleju nierafinowanego lub klarowanego masła. Warzywa umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dorzuć do cebuli. Całość podsmaż chwilkę, następnie przełóż do sporego garnka i zalej wodą. Dołóż ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj do miękkości dodając tyle wody by osiągnąć ulubioną gęstość zupy. Pod koniec gotowania dodaj pomidory i koncentrat oraz resztę ziół i przypraw (majeranek, ostrą paprykę, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, słód lub miód).

Wykonanie pulpetów migdałowo - jaglanych
Migdały zmiel w wyciskarce ślimakowej lub rozdrobnij w maszynce do mięsa (i zmiksuj potem), zmiel również kaszę jaglaną i suszone pomidory. Dodaj zmiksowane w młynku siemię lniane, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw. Całość wymieszaj porządnie i uklep w misce. Podziel krzyżykiem na cztery części i jedną część masy odłóż na bok. Tę odebraną część masy dodaj do zupy i porządnie wmieszaj w całość (zagęści i lekko zabieli zupę). W wolne miejsce wsyp brakującą ilość skrobi i wymieszaj "ciasto". Teraz czeka Cię formowanie kuleczek wielkości małego orzecha włoskiego i gotowanie ich bezpośrednio w zupie. Najpyszniejsze następnego dnia! :)

Jeśli wolisz wersję z boczniakami (ja uwielbiam!), usmaż grzyby bez panierki na patelni z dodatkiem sosu sojowego lub soli i pieprzu, następnie dodaj je do zupy (do ozdoby użyłam cykorii). 

Zupa a la ryba po grecku z boczniakami


Gotowe!
Ciao!





20 komentarzy:

  1. To brzmi naprawdę zachęcająco! :) Miał być barszcz z pasztecikami z soczewicą i pieczarkami... teraz mocno rozważam nad zupą rybną bez ryby ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te rwaki to kusząco wyglądają :) A boczniaki uwielbiam :) Nie wiem czy na wigilię ale na pewno ta zupę "rybną" zrobię w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Boczniaki są super. W ogóle w każdej wersji było "ciekawie", choć pewnie każdy kto lubi "a la po grecku"znajdzie swój typ. :) Uściski!

      Usuń
  3. Ja barszczyk planowałam, a Ty prezentujesz coś takiego i mam niezłą zagwostkę;) Ryby jadam, ale zupy rybnej nie (ani z ogona bobra hi hi). Apetyczna ta zupka rybna bez ryby i to jak! Z rwakami...,ale te pulpeciki prezentują się również fantastycznie. Teraz wiem, że nic nie wiem;) Aż się "boję: kolejnych przepisów:)Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihihi! Ogon bobra... uch... ;)
      Nie obawiaj się Kochana. Będzie smacznie czyli jak zwykle. :)) W końcu każdemu z nas i tak smakuje co innego. :)))

      Usuń
  4. Mam pytanie dot. wersji z pulpetami. W którym momencie włożyć je do zupy? Jak długo powinny się gotować? Ależ mam apetyt na tę zupkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pulpety nie potrzebują dużo czasu by się ugotować. Należy dodać je do zupy na samym końcu, pogotować kilka minut dosłownie. Ale pamiętaj że najsmaczniejsze będą następnego dnia kiedy "przejdą" aromatami całej zupy. :) Uściski!

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedzi:) Mi podobna zupka wyszła parę dni temu przez przypadek. Rozbiłam rybę po grecku i do warzyw dolałam za dużo wody, kiedy ją zlałam okazało się, że mam pyszną "grecką" zupkę!:) Ale i tak zrobię jeszcze z pulpecikami:) Cmok:)

      Usuń
    3. :) A widzisz! Można i tak. Causs! :*

      Usuń
  5. To, co Ty tworzysz przechodzi ludzkie pojęcie :O Takie cuda! Spadasz mi z nieba z przepisami świątecznymi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Czasem spadam, ale że z nieba to nie wiedziałam. ;) Gunia, dzięki za miły list. Uściski przedświąteczne ślę! :)))

      Usuń
  6. oooo Iwona , jak ja ciebie kocham , zupa bez ryby rybna i jeszcze wegańska , ach jak ja ciebie uwielbiam i twoje pomysły

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alcik... Specjalnie dla Ciebie. :) Pożerając kolejne odsłony zupy myślałam o Tobie. Może ci podpasuje smak. Całuję! :***

      Usuń
  7. zapraszam do konkursu:
    http://abcmojejkuchni.blogspot.com/2012/12/swiateczna-zabawa-z-upominkami-lestello.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawa zupa ... przyznam , że nie wykorzystam przepisu
    podczas przygotowywania wigilijnej kolacji , ale skorzystam z niego na pewno w kilku wariantach :)
    / zachęcam Cię do poparcia apelu jaki umieściłam na swoim blogu...proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów... przeczytaj , nie traktuj tego wpisu jak spam... może uznasz , że to ważne i zechcesz się dołączyć /

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ankawell. Zajrzę. Uściski ślę! :)

      Usuń
  9. Mam pilne pytanie! właśnie jestem na etapie, że zupka sie gotuje i zabieram sie do pulpetów. i pytanie 15 łyzek już ugotowanej kaszy? czy 15 łyżek suchej????
    bardzo dziękuje za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, odpowiedź spóźniona. Tak jak jest napisane w przepisie. 15 łyżek ugotowanej. :) Udało się? :)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.