Dzisiaj słów kilka o naszym najnowszym smakowitym, domowym odkryciu.
Z myślą o wczorajszej emisji programu "Kawa czy herbata" i kulinarnym wątku "śniadanie dla alergika" powstała smakowita, chrupiąca i sycąca granola.
W składzie tylko bezglutenowe ingrediencje. Dodatki można serwować dowolnie w zależności od indywidualnych zaleceń dietetycznych dla alergika.
Niewątpliwą zaletą granoli jest chrupkość którą mój Mały Smakosz, nie znoszący "ciapkowatej konsystencji płatków", uwielbia. :)
Dozwolone u nas migdały i kokos można z powodzeniem zastąpić pestkami słonecznika, dyni, siemieniem lnianym, lub w ogóle z nich zrezygnować bez większej szkody dla smaku całości.
Zraszam na śniadaniową ucztę dla podniebienia i oka.
Składniki (proporcje naprawdę dowolne!) u nas:
płatki jaglane (1/2 szklanki)
płatki gryczane (1/2 szklanki)
lub inne bezglutenowe płatki np. quinoa, ryżowe, amarantusowe
łuskane pestki słonecznika (3/4 szklanki)
łuskane pestki dynie (1/2 szklanki)
rodzynki (1/2 szklanki)
płatki lub wiórki kokosowe (1/3 szklanki)
(można dołożyć sezam, siemię lniane, len złocisty, orzechy, suszone niesiarkowane owoce itd.)
syrop z daktyli domowy (przepis) bądź sklepowy (5 łyżek lub mniej, do smaku)
olej nierafinowany (3-4 łyżki)
Granola prosto z piekarnika, tuż przed podaniem. Moje towarzyszki: Iza i Renata ze Slow Food'u. |
Wykonanie:
W rondelku lub na patelni podgrzej syrop z olejem i zredukuj delikatnie na wolnym ogniu, nieustannie mieszając (niezbyt długo by nie ściemniał jeszcze bardziej i nie zgorzkniał!). Zdejmij naczynie z ognia, wrzuć doń wszystkie składniki suche (prócz suszonych owoców!!!) i wymieszaj tak by pokryć je "glazurką". Następnie wyłóż całość na papier do pieczenia, połóż na kratkę i wstaw do piekarnika (165 stopni, 15-20 minut). Obserwuj czy płatki nie ciemnieją zbytnio bo łatwo je spalić i będą gorzkie. Pod koniec pieczenia wyjmij kratkę z granolą, posyp całość suszonymi owocami i zapiecz jeszcze krótką chwilkę (uwaga, łatwo spalić owoce! ). Po osiągnięciu zamierzonej chrupkości wyjmij granolę z piekarnika, ostudź, pokrusz sklejone kawałki i podawaj.
U nas sprawdziły się dodatki: śmietanka roślinna, domowa, owoce pasteryzowane (w zimie) i świeża mięta.
Gotowe!
Wersja telewizyjna ;), z musem z pasteryzowanej czarnej porzeczki z kardamonem i melisą oraz suszonymi malinami, bez cukru. |
Smacznego!
Ciao!
:)
Uwielbiam domową granolę :)!
OdpowiedzUsuńDołączam do klubu. ;)
UsuńUściski ślę!
:))
Płatki gryczane? Hmm, takich jeszcze nie jadłam. Smakują podobnie do kaszy? :)
OdpowiedzUsuńTa granola jest warta pokazania w telewizji, zdecydowanie ;)
Gryczane płatki w granoli są absolutnie nie do rozszyfrowania. Po prostu smakowite, chrupiące płatki! Polecam. :)
Usuńzobaczysz ty się Iw doigrasz , wprowadzę się do ciebie , bo tez takie smakołyki na c odzień masz, wow
OdpowiedzUsuńAlciu, zapraszam. Coś czuję że byłaby to obopólna korzyść. :)))
UsuńCaus!
Właśnie zrobiłam, miały być na rano na śniadanie ale dość dużej części już nie ma...Po wystudzeniu są przepysznie chrupiące, nie za słodkie, zdrowe i nie można się przy nich opanować. To moje smaki. Polecam !
OdpowiedzUsuńFantastyczny pucharek *_* jeszcze nie probowalam robic domowej granoli, zrobilas mi straszna ochote xD
OdpowiedzUsuńSmakowite :).
OdpowiedzUsuńA ja tak z zupełnie innej beczki - czy mogłabyś polecić jakieś książki o odżywianiu? :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzapraszam do zakładki o książkach. :) Pozdrawiam.
UsuńBardzo dziękuję:) Jakoś mi umknęła ta zakładka:)
OdpowiedzUsuńCzy domowy syrop z daktyli można zastąpic miodem lub syropem z agawy? Czy olej winogronowy sie nadaje?
OdpowiedzUsuńMozna, oczywiscie. Olej polecam zawsze nierafinowany. :)
UsuńZ nierafinowanych to lniany? Czy inne? Dziekuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńPo prostu kup w eko sklepie i bd wiedział, ze jest nierafinowany :)
Usuńdobra, ja się naprawdę wprowadzam, adoptuj mnie!!
OdpowiedzUsuń