poniedziałek, 4 lipca 2011

BOCZNIAK PANIEROWANY, otwiera cykl BANALNE - GENIALNE. :)

Danie bezglutenowe, wegańskie lub wegetariańskie, bezlmeczne.


Składniki:
Świeże boczniaki 
sól lub sos sojowy tamari albo shoyu
dowolne przyprawy ziołowe typu:
majeranek, lubczyk, tymianek, 
pieprz
mąka kukurydziana
jajko (opcjonalnie)
masło klarowane lub olej do smażenia


Boczniaki oczyść. Jeśli nie jesteś weganinem ubij jajko widelcem w miseczce, dodaj zioła, sos sojowy lub sól, pieprz  (w wersji wegańskiej wymieszaj powyższe zioła i przyprawy z niewielką ilością wody). Mąkę wysyp na talerzyk. Następnie "wytarzaj" boczniaki w w tej mieszaninie z przyprawami o obtaczaj w mące. Smaż na złoty kolor.
Smacznego!
:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.