Idealny na letnią przekąskę, z pitą, chlebem albo plackami warzywnymi
(patrz przepis powyżej)
lub słupkami warzyw.
:)
Składniki:
bakłażany (2 szt.)
tahini - 3 łyżki( pasta z sezamu) (teoretycznie można pominąć ale smak bedzie mniej charakterystyczny)
cytryna (sok, do smaku)
oliwa z oliwek
czosnek (1 ząbek)
sól
Wykonanie:
Bakłażany pokrój w talarki o grubości ok centymetra i upraż na patelni z obu stron, najlepiej bez tluszczu (możesz ewentualnie użyć masła klarowanego lub oleju). Ugnieć widelcem każdą ze stron podczas smażenia. Nie podpiekaj za bardzo. Ostudź, zmiksuj z dodatkiem pozostałych składników. Dodaj czosnek i sól do smaku.
Smacznego!
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.