sobota, 31 maja 2014

JAGLANE KLUSKI Z DZIURKĄ czyli JAGLANE ŚLĄSKIE ;)

Mnie tam by się nie dało oszukać, jakem na Śląsku wychowane dziecię ;), 
ale nasz Pierworodny był absolutnie przeszczęśliwy, że kluseczki śląskie są TAKIE JAK U BABCI.
Niech bedzie. 
Heretyckie - jaglane - ślaskie.
Dla tych, co im z ziemniakami, jajkami i skrobią ziemniaczaną nie po drodze.
Wegańskie. Bezglutenowe.
Howgh.
:)


Składniki na 20 szt niedużych kluseczek:
kasza jaglana - 250g po ugotowaniu
mąka z tapioki (prawdopodobnie możesz użyć dowolnej skrobi, w tym kuzu) ok 60g
sól do smaku
dowolne zioła (u mnie odrobina lubczyku)





Wykonanie:
ugotowaną kaszę jaglaną zmiel na pastę w dowolnym urządzeniu miksującym, dodaj sól i zioła (opcja). Dodaj mąkę z tapioki lub inny rodzaj skrobi i wymieszaj. Ulep kluski obtaczając dłonie w mące by ciasto się doń nie przylepiało, odciśnij palcem niewielką dziurkę i wrzucaj na wrzątek (njalepiej przeprowadź próbę na 1 kluseczce, czy się nie rozpada, jeśli tak - dodaj jeszcze odrobinę skrobi). Mieszaj delikatnie. Gotuj ok 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię gotującej się wody.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, ewentualnie polane odrobiną zdrowego tłuszczu. U nas z truskawkami lub wytrawnie, ze świeżymi warzywami.
Gotowe!
Smacznego!
Ciao!
:)




14 komentarzy:

  1. rzeczywiście niczym te babcine! zachwycający pomysł na kluski - chętnie zrobiłabym taką jaglaną wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hej, wspanialy blog! Czy te kluski robisz z cieplej kaszy, czy mielisz ja dopiero po ostudzeniu? A kuzu dodajesz na sucho, czy rozrabiasz w czyms? Pozdrawiam Jadwiga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kaszy ostudzonej. Mielę po ostudzeniu ale można od razu i przestudzić zaraz po. :) Kuzu na sucho. Uściski! :)

      Usuń
  3. pycha, będą jak znalazł do pieczarkowego sosu:) dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej wersji klusek śląskich jeszcze nie jadłam :o) ale wyglądają smakowicie :)o

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesteś Wielka:):) Świetny pomysł na obiad dla mojego bezglutenowca:) a on uwielbia kluski;):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmmm... A moja mama z dziada pradziada zawsze robi wegańskie i bezglutenowe - tylko ziemniaki, mąka ziemniaczana i sól. Wychodzą wyborne :) Ale kto wie, może mnie najdzie wypróbować wersję jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobione dzisiaj na kolacyję :D nieziemsko mięciutkie,pyszne,podane z przecierem jabłkowo-rabarbarowym już zamówione na śniadanie :)) ślę jaglane buziaki :)) Magdalena.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam dziś na obiad. Przepyszne! Mąż też zachwycony :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smaczne! Przepis już wypróbowałam na swojej rodzinie, he, he. Wszyscy byli zachwyceni! Podałam do duszonej karkówki, polałam sosem. Palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne kluseczki, pycha !

    OdpowiedzUsuń
  11. Chciałabym Ci bardzo podziękować za ten przepis, moje dziecko pożarło te kluski po prostu, bez żadnego sosu, zostawiając dla mnie 2 (słownie dwa:) a ma dopiero 3 lata. Ja zrobiłam je w formie kopytek. Bardzo polecam!
    Kamila

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.