środa, 14 września 2011

ZUPA Z DYNI i POMIDORÓW z JAJEM W KOSZULCE (lub bez ;-))

Takie tam "babioletnie" kuchenne improwizacje:
:)
Zupa jest pyszna również bez jaja.
Dla wegan.


Składniki:
Pomidory (dużo i bardzo dojrzałe)
dynia (dowolnej wiekości kawałek)
por
seler naciowy
czosnek
bazylia świeża
pietruszka zielona
kolendra (nasiona)
czosnek
jaja
sól
opcjonalnie chili

Pomidory obierz ze skórki, pokrój i wrzuć do garnka z niewielką ilością wody. Dodaj pokrojony w kosteczkę por, kawałki selera naciowego i gotuj tak długo aż się warzywa staną zjadalne dla Ciebie (głownie seler naciowy). Dynię upiecz w piekarniku w kawałkach lub podgotuj do miękkości na parze, następnie dodaj ją do zupy. Gotuj około poł godziny tak by składniki się połączyły.

Dodaj do zupy czosnek, bazylię, roztartą kolendrę, sól  i ewentualnie chili.
Zupa powinna być dosyć gęsta. Jeśli jest zbyt gęsta dodaj trochę wody.
Następnie delikatnie wbij do zupy jajka (tyle ile potrzebujesz, jednak naczynie w którym gotujesz musi być na tyle szerokie by wlane jajka nie łączyły się.
Gotuj na mały ogniu tak długo aż się zetnie białko. 
Żółtko pozostaw płynne.
Posyp potrawę zieleniną.
Smacznego!
:)





Ciao!
:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.