piątek, 27 czerwca 2014

BATONIKI AMARANTUSOWE - POMARAŃCZOWE Z GOJI

Batonikowa niekończaca się seria!
:D
Dziś pomarańczowy batonik z jagodami goji.
Prawdę mówiąc, to jedyna forma w której Pierworodny owe owoce goji przyswaja. ;)
Ta wersja batoników jest idealna dla osób uczulonych lub unikających nie tylko na nabiału, glutenu ale i wszelkiej maści orzechów. Skórka pomarańczowa eko - do przetestowania. Znakomita część alergików z mojego środowiska cierpiała z powodu alergii na cytrusy, jak im się wydawało. Z czasem okazało się, że jest to raczej alergia na... środki chemiczne, którymi "traktuje się" cytrusy, bowiem po owocach eko nie miewali odczynów alergicznych.
A teraz do pracy!
Potrzebujecie, w zależności od urządzenia jakim dysponujecie, jakieś 10 minut...
Spróbujcie. 
Całkiem smacznie! 
Obliczyłam w tak zwanym międzyczasie, że koszt domowej roboty batonika waha się pomiędzy 1.20 zł a 2zł z eko produktów, w zależności od dodanych składników. A tych - może być prawdziwa smakowa karuzela! Zajrzyjcie do batoników najprostszych z daktyli i prosa (klik) l
ub do batoników a la nutella (klik).
Do dzieła!
:)


Składniki (eko):
daktyle suszone (trzy garści)
jagody goji suszone (garść)
skórki pomarańczowe (najlepiej domowe) suszone lub świeże - kilka "paseczków"
amarantus ekspandowany i/lub
proso ekspandowane (ilość w sumie - 1/2-3/4 szklanki, lub do odpowiedniej konsystencji)


Wykonanie:
Daktyle, jagody i skórki zmiel w dowolnym urządzeniu wysokoobrotowym, albo zmiażdż w wyciskarce ślimakowej lub zmiel w maszynce do mięsa (możesz próbować też w niskoobrotowych urządzeniach z dodatkiem wody ale, uwaga, masa nie moze być zbyt wilgotna (zwieksz wówczas ilość suchych składników). Ufomuj batoniki, szyszki lub pralinki, schłodź w lodówce i podawaj.



Smaczego!
:D


1 komentarz:

  1. Dziękujemy bardzo za inspiracje :))) tak wyglądają nasze http://www.edekimy.pl/2014/07/batony-amarantusowe.html?m=1

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.