wtorek, 18 listopada 2014

GENIALNE PRALINKI "NIESPODZIANKA"!

Potrzeba matką wynalazku, powiadają...
Ale tym razem niezupełnie chodziło o wymyślenie zdrowych, pysznych słodyczy. 
Raczej o zutylizowanie nadmiaru fasoli adzuki, którą, 
w nad wyraz hojnej ilości przygotowałam na warsztaty w Poznaniu. 
Fasola to podstawa mojego ukochanego hummusu z suszonymi pomidorami 
i NIC nie mogło się z nim równać. 
A tu nagle... rzut oka na daktyle i... eureka! 
Przecież na Dalekim Wschodzie fasolę adzuki wykorzystuje się do deserów!
Zakładam się o wszystko, że nigdy, przenigdy nie domyslilibyście się 
CO jest w składzie tej znakomitej  pralinki. 
Fasola??? 
Noł łej...
Jesjesjes!
Jes(t) pożywnie, zdrowo i ... uwierzcie lub nie: po prostu pysznie. 
Żadnego strączka w smaku...
Sycąca, ciemna czekolada!
Zresztą, spróbujcie sami!
W wersji dla dorosłych - z  kapką rumu.
;)
Gotowi?


Składniki:
fasola adzuki - ugotowana na sypko/półtwardo (np po ugotowaniu 2 szklanki)
daktyle bez pestek (np 1 i 1/2 szklanki daktyli)
kakao surowe
karob
skórka pomarańczowa eko
sezam pełny
wiórki kokosowe

Wykonanie:

Zmiel lub zmiksuj daktyle oraz fasolę na gładko - ilość dowolna - zachowując mniej więcej proporcje: 2 szklanki fasoli na 2 szklanki daktyli (ilość daktyli zależy od Twojego smaku - pełnią rolę “słodzika”). Dodaj  karob i kakao - w sumie 3 -4 łyżki (lub również wedle gustu - w wersji mniej lub bardziej czekoladowej). Dołóż do gładkiej masy trochę posiekanej skórki pomarańczowej. Ulep zgrabne pralinki i obtocz je w sezamie lub/i wiórkach kokosowych. Podawaj schłodzone.
Gotowe!

Ciao!
:D

3 komentarze:

  1. Wczoraj pierwszy raz obejrzałam Pani program i przyznam bardzo mnie wciągnął. Staram się zdrowo gotować i zastanawiałam się, co by tu mojej starszej córce, która uwielbia słodycze w zamian dawać. Pralinki pójdą na pierwszy ogień. Co to właściwie jest ten karob i gdzie można to kupić( zaraz sobie wygooglam)? Czuję się mocno zainspirowana i czekam z niecierpliwością na następne odcinki..pozdrawiam Karolina

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście w Azji je się np.lody fasolowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobione i zjedzone!!!naprawde pyszne ,ròwnez w wersji z wanilia.....

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.