czwartek, 5 kwietnia 2012

PASCHA WIELKANOCNA LODOWA - prawie TRADYCYJNA ;)

W czasach kiedy jeszcze jedliśmy nabiał w ilościach iście przemysłowych ;)),
ta pascha była naszą ulubioną.
Trochę za nią tęsknimy... :/
Maślana, waniliowa z dodatkiem wielu bakalii ale przede wszystkim... ZMROŻONA!
Pyszny serowy deser lodowy.
Polecam wszystkim fanom nabiałowych odświętnych deserów, zwłaszcza że jest naprawdę bardzo prosta w wykonaniu i smakowita.
A nasza pascha w tym roku będzie stu procentowo "heretycka"... czyli bez nabiału.
;))


Składniki:
ser twarogowy (zdrowszy kozi niż krowi, około 1 kg)
masło (kostka)
dowolne bakalie
słodzik (cukier, ksylitol lub stewia)
wanilia

Wykonanie:
Bakalie należy namoczyć (najlepiej na noc), następnie rozdrobnić do ulubionej wielkości.
Ser zmiksować z masłem, cukrem (do smaku) i wanilią na gładką masę (jeśli ser jest bardzo suchy można dodać odrobinkę wody). Wrzucić bakalie. Całość przełożyć do misy wyścielonej gazą i ozdobami z bakalii, nastepnie włożyć na zamrażarki.
Można używać w dowolnym stadium zmrożenia (lekkie lub całkowite).
Smacznego!
Zjedzcie ją tym razem za nas!

Smakoterapia życzy Wam Spokojnych, Ciepłych i Radosnych, 
Najsmaczniejszych Świąt Wielkanocnych!!!


:)

2 komentarze:

  1. Też mam zamiar zabrać się za zrobienie takiej mało praco i czasochłonnej paschy, a do tego oczywiście w wersji "light" ;) Bardzo fajny pomysł! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.