Zróbmy sobie hummus, rzekła.
I uczyniła.
Spróbowała.
Zwyczajny.
Jakiś.
Pęczek czosnku niedźwiedziego schwyciła.
Bzzzzz.
I już taki zwyczajny nie był...
;)))
Składniki:
ciecierzyca (400 g)
tahini (lub sezam do zmielenia)
cytryna
sól
czosnek
oliwa z oliwek
czosnek niedźwiedzi
Wykonanie:
Skorzystaj z przepisu tutaj.
Następnie pokrój na nieduże kawałki pół pęczka czosnku niedźwiedziego,
dodaj do hummusu i zmiksuj.
Pasta nabierze ciekawego czosnkowego - trawiastego, bardzo świeżego smaku.
Smacznego!
:)
też taki robiłam :) czosnek niedźwiedzi ma to do siebie, że gdzie by go nie dodać, wszystko czyni nadzwyczajnym!
OdpowiedzUsuńCoś w tym jest. Pozdro Ola. :)
UsuńJa też ostatnio do swojego hummusu dodałam czosnek niedźwiedzi, świetnie podkręca smak!
OdpowiedzUsuńWyszło mi go duuuużo, więc gdy mi się znudził po paru dniach jako pasta, zastosowałam go jako farsz do pierogów. Wyszły świetne, smakowały baaardzo podobnie do ruskich (bo przed ich nadzianiem dodałam do farszu jeszcze podduszoną cebulkę i sporo pieprzu). Polecam! :D
Uaaau, pierogi! My raczej bezglutenowi... ale tak mnie zainspirowałaś, że chyba zaraz coś wymyślę! Merci. :) Ścisk! :D
OdpowiedzUsuńA u mnie dzisiaj ze szpinakiem. Ale na twój też bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńSzpinaczek.... :) Biorę! :D
UsuńPozdrówko!
Porywam miseczkę tych dobroci. Kolor ma piękny ;)
OdpowiedzUsuńPo trawiastym hummusiku ostało się jedynie wspomnienie i zdjęcia. Hlip... ;))
UsuńDo następnego razu. :))
Czosnek niedźwiedzi lubimy, pastę takową też ukręcimy ;)
OdpowiedzUsuńA na zdrówko! :) Cmok!
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńA gdzie taki czosnek można kupić w Warszawie?
Pozdrawiam,
LiviaSt75
Jestem dziś pierwszy raz na Twojej stronce i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Naprawdę cieszę się że tu trafiłam. Raz że praktykuję p.p., dwa że przepisy są naprawdę ciekawe i inspirujące....
OdpowiedzUsuń