wtorek, 22 listopada 2011

SPOSOBY NA KASZĄ JAGLANĄ ;) - JAJECZNICA INACZEJ :)

Niewiele znalazłam przepisów jak oswoić tę kaszę...
choć jej zalety natury zdrowotnej zdecydowanie przemawiają za tym by się z nią zaprzyjaźnić.
Tę wersję (stworzoną w środku lata) lubię bardzo bo jest w niej...
WYTRAWNIE.
;)

Uwielbiam jajo w każdej postaci, ale jak tu je zjeść bez chleba, którego powinnam unikać? Gotowane tak, ale smażone??? I tak oto zrodził się całkiem smaczny pomysł.



Składniki:
Por
Pomidory
Zielona pietruszka
Ugotowana kasza jaglana
Kurkuma
Kmin rzymski
Sos sojowy tamari lub shoyu
Masło klarowane (lub szlachetny olej do smażenia)

Na rozgrzanym klarowanym maśle podduś pokrojonego drobno pora, wrzuć 2 szczypty kurkumy i jedną kminu rzymskiego (mielonego). Następnie dołóż kilka łyżek gotowanej kaszy jaglanej i wymieszaj. Dorzuć pokrojone w kawałki świeże pomidory, natkę pietruszki i sos sojowy. Podlej całość  odrobiną wody, wymieszaj i delikatnie wlej na górę jajko (ma być sadzone). Zdejmij z żółtka błonkę białka jeśli chcesz by po "zasadzeniu" było żółte. ;)
Całość przykryj pokrywką i podduś aż białko się zetnie (ja lubię żółtko na miękko).
Posyp całość pieprzem. I jeszcze odrobiną natki pietruszki.
Gotowe!

:)

Ps. Te brązowe bazgroły to gęsty sos na bazie octu winnego.

 ;)


poniedziałek, 21 listopada 2011

JESIENNA ODMIENNA, ZUPA ZIEMNACZANA, vege :)

Ciepłe zupy to coś czego na jesiennym stole nie może zabraknąć.
Ta propozycja jest banalnie prosta a oryginalna w smaku.
Spróbujcie ciekawego połączenia:
mus ziemniaczany
z rozgrzewającym pieprzem cayenne
i czosnkiem
oraz kontrastową nutką chłodnej mięty..
Brzmi ciekawie,
prawda?
:)


Składniki:
kilka ziemniakow (5-6)
cebula
czosnek 
klarowane masło (lub nierafinowana szlachetna oliwa)
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz cayenne
mięta
nasiona kozieradki (opcjonalnie, sklepy eko lub z ziołami)
oliwa z orzechów włoskich (opcjonalnie, sklepy eko)
jogurt sojowy 
sól
sos sojowy shoyu lub tamari


Wykonanie:

W garnku rozgrzej trochę klarowanego masła, zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie, chwilkę podsmaż, wrzuć sól, wlej sos sojowy. Następnie dodaj wodę. Gotuj do miękkości ziemiaków. Dodaj pieprz cayenne, ewentualnie szczyptę zmielonych nasion kozieradki (mają "rosołkowy" smak i zapach) i zmiksuj (pamiętaj by przed miksowaniem usunąć ziele angielskie i liść laurowy). Dosyp kilka szczypt mięty i wymieszaj.
Do każdego talerza zupy włóż łyżkę jogurtu sojowego (ewentualnie koziego) i całość posyp delikatnie miętą.
Odrobina oleju z orzechów włoskich dodana wprost do talerza bardzo podkreśli aromat zupy!
Smacznego!
:)

środa, 16 listopada 2011

PYSZNA PASTA do CHLEBA i nie tylko, vege :)

Urodziła się nam dziś w kuchni całkiem niespodziewanie.
Smak nas bardzo pozytywnie zaskoczył!
Myślę, że zostanie z nami na dłużej!

Wszyscy miłośnicy hummusów i tym podobnych,
UWAGA, UWAGA...
W roli głównej...
KALAREPKA!
;)



Składniki:

Kalarepka (ugotowana, pół dużej, lub średnia)
Kasza jaglana (ugotowana, ok. 3 kopiaste łyżki)
Czosnek (1 ząbek)
Imbir świeży (pół centymetra)
Sól 
Czarny pieprz grubo zmielony
szlachetna oliwa z oliwek

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksuj i GOTOWE! 
Kalarepka jest bardzo słodka, ilość soli zależy więc od Twoich upodobań.
Kaszy dodaj tyle, by pasta miała odpowiednią konsystencję ("pasztetową").



Skąd wziąć gotowaną kalarepkę??? ;)
Pomyśl wcześniej o paście warzywnej, wrzuć kalarepkę do gotującej się zupy, upiecz lub ugotuj saute w niewielkiej ilości wody. Ugotowaną kaszę jaglaną zawsze mamy pod ręką.
:)

poniedziałek, 7 listopada 2011

ANTIPASTI... czyli skarby w słoiku. Vege :)

Dawno nie gościły na moim stole
z powodu zawartości nabiału którego nie powinno się nadużywać.
Ale co tam!
;)
Miej zasady - łam zasady.
Zwłaszcza że zawartość słoiczka to również skarby jesieni.



Antipasti to idealna przekąska dla smakoszy.
Warzywa dojrzewają w towarzystwie sera feta i oliwnej zalewie około 4-7 dni. Dojrzałe obfitują w czosnkowo-bazyliowe aromaty z lekko kwaskową nutką.
Czasem nie jednak dajemy im szans dojrzeć!
Mmmniam...
;)


Składniki:
bakłażan (3szt. średniej wielkości)
papryka czerwona (2 szt.)
papryka zielona (2szt.)
papryka żółta (2 szt.)
czosnek (około 2 ząbki na słoik)
bazylia (świeża)
ostra papryczka (1 szt.- opcjonalnie)
szlachetna oliwa z oliwek extra vergine
ser feta (min. 2 opakowania 200g.)

Warzywa umyj i pokrój. Papryki w kostkę 2x2cm, bakłażana zaś w plastry szerokości ok 1 cm 
a następnie na mniejsze cząstki. Warzywa osobno ugriluj lub podsmaż na oliwie. Bakłażana do miękkości, zaś paprykę al dente (dodaj trochę czosnku pokrojonego w plasterki).
Połącz warzywa.


Układaj w słoiku naprzemiennie grilowane warzywa, plasterki świeżego czosnku, bazylii, pokrojonej w plasterki papryczki chili, pokrojonego w kostkę sera feta. Całość zalej oliwą i odstaw do "przegryzienia".

Smacznego!



I na koniec...
aromatyzowana oliwa, która pozostanie Ci po antipasti idealnie pasuje do świeżych sałatek!




piątek, 28 października 2011

PLACKI z KASZY JAGLANEJ z DYNIĄ, czyli najprostsze z prostych z jesiennym bonusem. Vege. :)

Jesienią na stole króluje dynia.
Przynajmniej od tego roku... ;)
Pyszna, zdrowa i łatwo dostępna.

Dziś dynia w wersji śniadaniowej jako dodatek do placków jaglanych.
Idealne śniadanie nie tylko dla dzieciaków.
W jednym daniu przemycamy najzdrowszą kaszę, bardzo zdrowe warzywo i opcjonalnie: jajo!
:)



Skład w wersji podstawowej:
(smak neutralny, lekko słodkawy z powodu dodatku dyni, idealny na śniadanie na słodko):

upieczona dynia (np. kawałek 10 na 5 cm)
ugotowana kasza jaglana ( około 5 kopiastych łyżek)
len złocisty (mielony ok.30g) lub jajo (1 szt.)
skrobia ziemniaczana ( lub inna, 1-2 łyżki)
syrop daktylowy (ewentualnie miód)
olej kokosowy nierafinowany lub masło klarowane do smażenia

Wykonanie:
Oczywiście pieczoną dynię i ugotowaną kaszę jaglaną zazwyczaj mam przygotowaną w większej ilości i wykorzystuję do innych potraw, dlatego proporcje mogę zwiększyć w zależności od potrzeb.
Ale do rzeczy. :)
Wszystkie składniki należy zmiksować. Masa powinna być nieco bardziej gęsta niż w przypadku placków z samej kaszy jaglanej (przepis - wersja 1,  przepis - wersja 2)
a to za sprawą dodatku skrobi. Skrobia doda masie kleistości, dzieki czemu placki będą "odwracalne" na patelni... ;)))
Podawać z syropem daktylowym.

***
To była wersja "dziecięca".
w mojej ulubionej wersji wytrawnej do masy dodaję odrobinę świeżego czosnku,
świeżego imbiru oraz kurkumy i zmielonych nasion kozieradki (nie za dużo!),
troszkę soli lub w ogóle bez.
Można podawać z którąś z past. Znajdziesz je w kategorii "do chleba".

Smacznego!
:)








wtorek, 25 października 2011

ŁOSOŚ PiECZONY ;))

Dziś znów nie było czasu na gotowanie.
Nie szkodzi!
To danie przyrządza się samo!
:)


Przygotuj filet z łososia ze skórką,
cytynę 
sos sojowy tamari (lub shoyu)
tymianek świeży
czosnek świeży
szlachetny olej lub masło klarowane


Łososia natnij tak by nie przeciąć skórki, skrop obficie cytryną i wysmaruj sosem sojowym.
Ułóż w naczyniu do zapiekaniana na odrobinie masła lub oleju.
W miejsca przecięcia włóż plasterki czosnku i świeży tymianek.
Na wierzchu ułóż w kilku miejscach plasterki masła lub skrop olejem.
Załość zapiecz w piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby i Twoich preferencji (dużej pieczona ryba jest mniej soczysta za to bardziej chrupiąca)
W moim przypadku było to mniej więcej 20 minut.
Gotowe!
Smacznego!
:)


Mmmm... :)

DYNIA PIECZONA :)

Póki jeszcze można kupić dynię, korzystamy, 
robimy zapasy!


Dynię warto pokroić i po prostu upiec w piekarniku.
:)


Szczególnie dobrze smakują aromatyczne dynie typu HOKKAIDO I BUTTERNUT.
Spróbujcie bez dodatku, lub polane stopionym klarowanym masełkiem.
Dynię hokkaido MOŻNA KONSUMOWAĆ ZE SKÓRKĄ.
Tak upieczona dynia może być również podstawą zupy tajskiej (przepis),
zupy-kremu z dyni (przepis),
zupy dyniowo-pomidorowej z jajem w koszulce (przepis)
pysznego tofu z dynią po tajsku (przepis),
może też służyć jako dodatek do placków jaglanych (przepis)

Oba te gatunki dyni
przechowują się nieco dłużej niż inne ponieważ nie zawierają tyle wody a i przetwory z nich są "trwalsze"(upieczoną dynię włóż do słoików i zawekuj)
Smacznego!
:)


 butternut



I hokkaido


Ciao!
:)



sobota, 8 października 2011

CIASTECZKA NAJPROSTSZE I NAJZDROWSZE, PYCHA! vege, bezmleczne, bezcukrowe

Potrzeba matką wynalazku, mawiają... ;)
Co tu zrobić słodkiego kiedy w domu tylko płatki zbóż i słód?
Ciasteczka!


Genialne, kruche, trwałe (choć u nas znikają...), słodkie no i zdrowe.
Bez wyrzeczeń!
:)

Składniki:
Dowolne ekologiczne płatki (nie błyskawiczne, raczej nie pszenne)
u nas były to:
Płatki orkiszowe (3/4 szklanki)
Płatki owsiane (1/2 szklanki)
Płatki amarantusowe (1/2 szklanki)
amarantus ekspandowany (niekonieczny) (garść)
syrop ryżowy (1/2 szklanki) (możesz użyć miodu, nieco mniej)



Składniki dokładnie wymieszaj. Nie przejmuj się, jeśli na początku masa się rozsypuje. Odczekaj ok 45 minut, wówczas powinna się zacząć bardziej sklejać.
Na płaską formę do pieczenia ciastek (wysmarowaną masłem) usypuj kupki klejących się ziaren i zwilżanymi w wodzie dłońmi formuj płaskie ciasteczka.
Piecz w temperaturze 150 stopni przez ok pół godziny jeśli chcesz by były bardzo chrupiące 
lub piecz w wyższej temperaturze, za to krócej, by w środku byly nieco bardziej wilgotne.


Smacznego!
:)))


środa, 5 października 2011

CIASTO DYNIOWE dla ALERGIKA i nie tylko, bezglutenowe, bez cukru. :)

Dynia.
Czas na ciacho.


Proste, zdrowe, pyszne.
Czego chcieć więcej?



Tu w wersji chocolate
:)




Składniki:
2 szklanki drobno utartej dyni
zmielone: migdały, ziarna słonecznika, pestki dyni (w sumie szklanka)
1/2 szklanki mąki kukurydzianej (sklepy eko)
6 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (sklepy eko)
2 łyżeczki cynamonu 
pół szklanki słodu np ryżowego, lub daktylowego (opcjonalnie miodu)
Sok z 1 cytryny
wanilia (eko)
sezam, płatki migdałów do posypania





Zaczynamy:
Żółtka oddziel od białek. Wrzuć doń słód lub miód i zmiksuj. Następnie dodaj cytrynę, proszek do pieczenia, cynamon i wanilię oraz mąkę. Zmiksuj. Dodaj mąkę z ziaren i pestek oraz dynię i wymieszaj całość. Białka ubij na sztywno i delikatnie dodaj do masy.
Piecz w piekarniku w temperaturze 180 st. ok 50minut. Aż do "suchego patyczka".
Jeśli interesuje Cię wersja z czekoladą, zajrzyj do posta na tym blogu


i zrób czekoladę bez dodatku kaszy.

:)


Smacznego! :)







BABIE LATO... korzystajmy póki czas :)

Nie ma na co czekać. Babie lato to ostatnia szansa na smakowanie dojrzałych owoców i warzyw prosto z ogródków.
Czas na przetwory, oczywiście bez dodatku cukru!


Jabłka
Warto z nich przyrządzić ciepłe kompoty na jesienne wieczory. Z imbirem, na ciepło, rozgrzewają doskonale.



Maliny,
jeśli się ostaną... ;)
Idealne na przeziębienia jesienno-zimowe.




Borówki amerykańskie
radzę po prostu zjeść... ;)




Gruszki
Bez dodatku jakiegokolwiek słodzika zrobisz z nich słodkie kompoty.


:)

Owoce używane na przetwory powinny być z pewnego źródla. Wówczas, jeśli np są z gospodarstwa ekologicznego, możesz użyc ich w całości. Jeśli nie, raczej obierz skórkę. Jeśli słodkość przetworów Cię nie satysfakcjonuje, użyj: do kompotów z jabłek, gruszek - syrop ryżowy (eko), lub ksylitol (moje gruszki były tak słodkie że nie wymagały żadnego dodatku)
do dżemów - daktyle
do malin np. syrop daktylowy.
Jeśli dodasz do przetwarzanych owoców świeży imbir,
będą miały charakter rozgrzewający.


Czyli w sam raz na zimowe wieczory, lub leczniczo na przeziębienie.
Smacznego!